Foto: Profimedia, EPA/EFE

Pandemija koronavirusa ne posustaje, kako u svetu, tako i u našem regionu. Zemlje u okruženju beleže visoke brojke zaraženih i umrlih od koronavirusa, a neke uvode i nove mere.

PROČITAJTE JOŠ:

Slovenija

Zbog naglog pogoršanja epidemiološke situacije slovenačka vlada odlučila je danas da uvede oštrije restriktivne mere koje će stupiti na snagu od ponedeljka, a ne isključuju se i nove ako se nastave aktuelni negativni trendovi.

„Epidemiološka slika je loša, idemo prema najgorem stanju u epidemiji do sada. Ne bude li se stanje promenilo i ako broj hospitalizovanih na intenzivnoj nezi zbog kovida-19 poraste na 160 do 180 (trenutno ih je 133), to bi značilo moguće zatvaranje delova društvenog života“, rekao je ministar zdravlja Janez Poklukar.

Poklukar upozorava da je, uz trend u kojem je 3.000 ili 4.000 novozaraženih dnevno, poslednji trenutak da se „spreči Bergamo i slom zdravstvenog sistema“.

Od ponedeljka svi učenici i studenti, koji se „samotestiraju“ kako bi mogli na nastavu, to će ubuduće, umesto jednom, morati da rade dva puta nedeljno.

 

Osim toga, češća redovna obvezna testiranja od ponedeljka se uvode i u zdravstvenim i socijalnim ustanovama, a maske će morati da nose i oni koji su vakcinisani, ako su u neposrednom kontaktu s drugim osobama.

Vlasnici lokala moraće da kontrolišu kovid propusnice gostiju, a ako ovi odbiju da ih pokažu ili da se identifikuju treba im zabraniti ulaz, u protivnom snose odgovornost, rečeno na vladinoj konferenciji za novinare.

Predsednica stručnog tima vlade za kovid-19 Mateja Logar navela je kao moguću krajnju meru omogućavanje rada i slobodnog kretanja samo za vakcinisane ili one koji su preležali korona virus i imaju imunitet, a moguće je i uvođenje onlajn nastave ili obavezno tesiranje za sve učenike i studente.

Zbog teške epidemiološke situacije najavljen je prelazak još dve bolnice u kovid sistem.

Hrvatska

Zbog pogoršanja epidemiološke situacije u Hrvatskoj u pripremi je ponovno otvaranje zagrebačke Arene za smešaj obolelih od korona virusa, najavio je na današnjoj sednici vlade ministar zdravlja Vili Beroš.

„Danas su zabeležena 4.154 nova slučaja zaraze. Udeo novozaraženih za 24 sata je 33.77 odsto. U bolnici je 1.321 osoba, a pomoć respiratora potrebna je za 160 pacijenata“, rekao Beroš.

Ministar je rekao da je juče održan sastanak ekspertske grupe Ministarstva zdravlja i da je konstatovano da je popunjenost bolnica u Zagrebu visoka i da treba povećati broj kreveta na intenzivnoj nezi.

„I dalje se nastavlja trend od 75 odsto necepljenih među zaraženima, hospitalizovanim i preminulima. Zdravstveni sistem sprema se na nova opterećenja. Uz dostupne vakcine i jasna pravila mnoge hospitalizacije možemo izbeći“, rekao je Beroš.

Foto: ELVIS BARUKCIC / AFP / Profimedia

Dodao je i da je više od 80 odsto lekara vakcinisano.

„Put izlaska iz epidemije se neminovno i nepotrebno produžava. Poruka nauke je jasna – moramo ubrzati izlazak iz epidemije, a put za to je vakcinacija“, rekao je Beroš.

Severna Makedonija

Od 15. novembra ulazak u ugostiteljske objekte u Severnoj Makedoniji biće moguć samo osobama koje su primile dve doze vakcine protiv korona virusa ili su preležale kovid-19 u poslednjih 45 dana, odlučila je vlada te zemlje na današnjoj sednici.

Ta mera odnosi se na sve vrste objekata otvorenog i zatvorenog tipa, uključujući benzinske pumpe, kazina i kladionice, kao i druge objekte koji pružaju ugostiteljske usluge, objekte koji su registrovani za proslave, kao objekte u kojima se održava bilo kakav dogadaj.

Foto: DENIS LOVROVIC / AFP / Profimedia

Među novim merama koje je vlada usvojila na današnjoj sednici je i dozvola za rad noćnih klubova i barova sa 50 odsto popunjenosti kapaciteta. Nova pravila omogućavaju i organizovanje i održavanje seminara, obuka, kurseva, sastanaka, radionica, konferencija žurki, svadbi, rođendani, kršenja u zatvorenim objekatima uz 50 odsto popunjenosti kapaciteta prostora.

Crna Gora

Laboratorije Instituta za javno zdravlje Crne Gore (IJZCG), druge javne i privatne laboratorije koje se bave dijagnostikom infekcije novog koronavirusa su tokom jučerašnjeg dana završile analizu i IJZCG dostavile rezultate za 2.977 uzoraka na novi koronavirus. Ukupno je dijagnostikovano 499 novopozitivnih slučajeva.

Tokom jučerašnjeg dana Institutu je prijavljeno pet smrtnih ishoda povezanih sa SARS-CoV-2 infekcijom iz sledećih opština: Podgorica (2), Nikšić (2) i Tivat (1). Među preminulima najmlađi je imao 61, a najstariji 100 godina starosti, prenose Vijesti.me.

Foto: Savo PRELEVIC / AFP / Profimedia

Crna Gora je prošle sedmice bila na šestom mestu u Evropi po broju novozaraženih koronavirusom, među 52 evropske zemlje, dok je i dalje prva po broju ukupno inficiranih na 100.000 stanovnika od početka pandemije. Prema podacima statističkih centara, Crna Gora je sa 38,5 odsto vakcinisanog stanovništva na četvrtom mestu u regionu – bolje rezultate imaju Slovenija, Hrvatska i Srbija, dok su Severna Makedonija i Kosovo vakcinisali procenat manje – 37 odsto.

U Albaniji je vakcinisano manje od trećine građana, 30 odsto, a u Bosni i Hercegovini svega 15 odsto, prenele su podgoričke Vijesti.

Sve zemlje Evropske unije imaju bolje rezultate od Crne Gore po pitanju vakcinacije, izuzev Rumunije, u kojoj je imunizovano 30 odsto, i Bugarske, gde je obje doze vakcine protiv kovida-19 primilo svega 21 odsto stanovništva.

Foto: Robert ATANASOVSKI / AFP / Profimedia

BiH

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je registrovano 819 novih slučajeva koronavirusa od 3.747 testiranih. U istom periodu registrovano je 26 smrtnih slučajeva pacijenata kojima je ranije potvrđen test na koronavirus, prenosi Klix.ba.

Poređenja radi, u jučerašnjem izveštaju je bilo 1.099 slučajeva zaraze koronavirusom od 3.913 obrađenih testova, a prijavljeno je 27 smrtnih slučajeva osoba kod kojih je potvrđen test na ovaj virus. U protekla 24 sata Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 2.767 uzoraka, od čega je 455 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH.

Foto: EPA-EFE/ANTONIO BAT

Od poslednjeg izveštaja o epidemiološkoj situaciji u Republici Srpskoj, u poslednja 24 sata, izvršeno je testiranje 837 laboratorijskih uzoraka, a virus korona potvrđen je kod 329 osoba.

U poslednja 24 sata Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske prijavljeno je 11 smrtnih slučajeva.

Srbija

Prema zvaničnim podacima, u poslednja 24 sata preminule su još 63 osobe od posledica koronavirusa u Srbiji, pa je ukupan broj žrtava 9.761, objavljeno je na sajtu Ministarstva zdravlja.

Od poslednjeg preseka stanja u Srbiji, na koronavirus su testirane 23.474 osobe, od kojih je 6.697 pozitivno. Na respiratorima je 275 pacijenata. Ukupno su hospitalizovane 6.792 osobe. U Srbiji su od početka epidemije zvanično potvrđena 1.125.602 slučaja infekcije. Procenat smrtnosti je 0,87 odsto. Do 15 časova 28. oktobra 2021. u Srbiji je testirano ukupno 6.253.869 osoba koje su ispunjavale kriterijume definicije slučaja.

Od juče se za život bori šestoro dece koja su priključena na respirator. Među njima tri bebe.

U redovima ispred kovid ambulanti sve češće stoje i deca. Neka od njih završe na respiratoru. Pošteđene nisu ni bebe. U Tiršovoj dve bebe, zaražene u petom, odnosno desetom danu života dišu pomoću respiratora, prenosi N1.

U Institutu za majku i dete na respiratoru je šestomesečna beba i još troje dece koji imaju 7, 16 i 17 godina. Zabrinjavaju i brojke zaražene dece. Samo u Nišu, samo juče, bilo ih je sedamdesetoro.

BONUS VIDEO: Izraelci primaju treću dozu vakcine

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar