Foto: Ryu Seung-il / Polaris / Profimedia

Sestra severnokorejskog lidera Kim Džong-una osudila je tvrdnje stranih eksperata da su špijunski satelitski snimci suviše lošeg kvaliteta za praćenje, nazvavši to "lajanjem pasa" i "smećem".

U isto vreme kada je odbacila sumnje u vezi sa vojskom svoje zemlje, Kim Jo Džong je zapretila testiranjem interkontinentalne balističke rakete punog dometa.

Severna Koreja je tvrdila da je lansirala testni satelit za razvoj svog prvog vojnog špijunskog satelita i da je testirala motor na čvrsto gorivo koji će se koristiti na pokretnijoj interkontinentalnoj balističkoj raketi u poslednjih nekoliko dana.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Sestra severnokorejskog lidera Kim Jo Džong upotrebila je niz podrugljivih izraza – kao što su „zlonamerno omalovažavanje“, „smeće“ i „lajanje psa“ — kada je odbacila spoljne procene koje su dovele u sumnju razvoj severnokorejskog špijunskog satelita.

Severna Koreja je saopštila da su njena lansiranja raketa prošle nedelje bila test sistema za njen prvi vojni izviđački satelit i objavila dve fotografije južnokorejskih gradova niske rezolucije gledanih iz svemira.

Međutim, neki civilni stručnjaci u Južnoj Koreji i drugde rekli su da su fotografije previše grube za potrebe nadzora i da su lansiranja verovatno bila paravan za raketnu tehnologiju Severne Koreje. Vojska Južne Koreje tvrdi da je Severna Koreja ispalila dve balističke rakete srednjeg dometa.

PROČITAJTE JOŠ:

Kim Jo Džong je rekla da je testni satelit nosio komercijalnu kameru jer nije bilo razloga da se koristi skupa kamera visoke rezolucije za testiranje jednog snimka. Ona je rekla da je Severna Koreja koristila dve stare rakete kao svemirske rakete.

„Zar nisu mislili da su njihove procene previše neadekvatne i nepromišljene, jer su komentarisali našu sposobnost razvoja satelita i povezane pripreme samo sa dve fotografije koje smo objavili u našim novinama“, rekla je Kim Jo Džong državnim medijima.

Špijunski satelit je bio među nekoliko visokotehnoloških sistema naoružanja koje je Kim Džong Un obećao da će nabaviti kako bi se bolje nosio sa onim što je nazvao neprijateljstvom SAD.

Foto: STR / AFP / Profimedia

Ostalo oružje koje Kim želi da napravi su rakete sa više bojevih glava, rakete dugog dometa na čvrsto gorivo, podvodne nuklearne rakete, podmornice na nuklearni pogon i hipersonične rakete.

Neki stručnjaci veruju da bi Severna Koreja na kraju iskoristila tako moderne sisteme naoružanja i prošireni nuklearni arsenal da izvrši pritisak na SAD da dobiju ublažavanje sankcija i druge ustupke.

Kimova sestra odbacila je procenu vlade Južne Koreje da Severna Koreja još uvek ima ključne preostale tehnološke prepreke koje treba da prevaziđe za funkcionalne ICBM koje mogu da stignu do kopna SAD – kao što je sposobnost da zaštiti svoje bojeve glave od teških uslova ponovnog ulaska u atmosferu.

„Mislim da je za njih bolje da prestanu da pričaju gluposti, ponašaju se pažljivo i dvaput razmisle“, rekla je ona.

BONUS VIDEO: Drama na istoku Severna Koreja lansirala raketu preko Japana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar