Foto: Privatna arhiva

Pre tri meseca, nestanak Hu Sinjua paralisao je Kinu. Gde se nalazi 15-godišnjak, koji je nestao iz internata u južnoj provinciji Đangsi u oktobru, mesecima je bilo glavno pitanje o kom se raspravljalo na internetu. To je izazvalo brojna pitanja, nagađanja i niz iscrpnih policijskih pretraga - uključujući i onu kojoj se pridružilo hiljade stanovnika ranije ovog meseca.

Zatim, u nedelju – više od 100 dana nakon što je Hu nestao – lokalna policija je saopštila da je Huovo telo pronađeno u šumi u blizini njegove škole.

DNK testovi su potvrdili da je u pitanju Huovo telo, saopštila je policija grada Šangrao. Diktafon pronađen u blizini tela poslat je na analizu, navodi se u saopštenju.

Ali, umesto da dovede do zaključka, otkriće je samo pokrenulo više pitanja u vezi sa okolnostima njegove smrti.

Huova smrt je bila najpopularnija tema na kineskom Veibo-u nalik na Tviter, sa nekoliko haštagova koji su prikupili stotine miliona pregleda.

Mnogi u komentarima postavljaju pitanje zašto opsežne policijske pretrage – zajedno sa psima tragačima, dronovima i opremom za termoviziju – nisu uspele da otkriju telo u oblasti tako blizu škole.

Šuma u kojoj je Hu pronađen udaljena je samo pet minuta hoda od škole, odvojena zidom kampusa visokim oko dva metra, izvestio je Kineski nacionalni radio.

Nije retkost da deca i tinejdžeri nestanu u Kini, ali je nestanak Hua jedan od najzanimljivijih slučajeva poslednjih godina. Prema Institutu za socijalnu pomoć Zongmin, neprofitnoj organizaciji sa sedištem u Pekingu, milion ljudi je nestalo u Kini 2020. godine – u proseku 2.739 dnevno.

Hu je upravo počeo da pohađa srednju školu Džijuan kada je iznenada nestao. Poslednji put je viđen na snimcima bezbednosnih kamera kako šeta hodnikom u svojoj spavaonici u sumrak 14. oktobra, oko 15 minuta pre nego što je trebalo da počne večernja sesija učenja u učionici, navodi policija.

Škola je obavestila Huovu porodicu o njegovom nestanku oko šest sati kasnije, navodi porodica. Hu je ostavio svoj pametni sat i gotovinu u studentskom domu, noseći sa sobom samo digitalni diktafon i školsku karticu koja se koristila za plaćanje obroka u kampusu.

Pošto istrage i pretresi nisu uspeli da dovedu do bilo kakvog napretka, neosnovane spekulacije su se kovitlale internetom, naglašavajući duboko ukorenjeno nepoverenje javnosti u lokalne vlasti.

Kao odgovor, policija je 7. januara objavila detaljnu izjavu u kojoj je jasno da nije našla dokaze da je Hu ubijen ili da je učestvovao u nesreći u školi. Hu je verovatno sam napustio kampus, rekla je policija.

PROČITAJTE JOŠ:

U saopštenju se takođe navode opsežni policijski napori u potrazi, koji pokrivaju skoro 40 hektara šume u blizini škole, 200 kilometara reke, 22 kilometra železničkih šina i 72 jezera i 3 rezervoara.

U nedelju je veb stranica Pipls Dejli, vodećeg glasila Komunističke partije, objavila članak u kojem se pozivaju lokalne vlasti da se pozabave zabrinutošću javnosti, uključujući i razloge zašto nisu uspeli da pronađu Huovo telo za više od 100 dana.

BONUS VIDEO: Rusi raketirali Kijev u novogodišnjoj noći – pogođen hotel u centru grada

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar