Foto: Bryan Olin Dozier/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tokom svoje prve zvanične posete SAD, liderka beloruske opozicije Svetlana Tihanovska nada se da će podstaći Vašington da reaguje u znak podrške demokratskim aktivistima i grupama za građanska prava u njenoj zemlji.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Pozivam SAD da budu uz nas“, izjavila je u intervjuu za Glas Amerike. „Veoma je važno da kada režim uništava sve u Belorusiji, masovne medije, sve organizacije – izuzetno je važno podržati te ljude“, istakla je ona.

Po dolasku u Vašington, Tihanovska je održala skup sa svojim pristalicama na trgu Fridom plaza u centru američke prestonice.

Tihanovska se susrela i sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom.

Zakazani su razgovori u Stejt departmentu, Beloj kući, sa članovima Kongresa kao i šeficom americke Agencije za međunarodni razvoj (USAID) Samantom Pauer.

„Želim da Belorusija ostane na dnevnom redu SAD. Moj cilj je da govorim o Belorusiji, o situaciji, o eskalaciji nasilja od strane režima“, kazala je Tihanovska.

Ona je bila primorana da napusti Belorusiju sa dvoje male dece, posle brutalnog gušenja mirnih demonstracija nakon spornih izbora 9. avgusta prošle godine.

Jedno od najvažnijih pitanja za demokratsku Belorusiju – i Tihanovsku lično – je puštanje na slobodu više od 500 političkih zarobljenika koje su vlasti uhapsile za vreme protesta.

Njen suprug, Sergej, je jedan od njih.

„Jedini izlaz, jedini način da se navedu da puste zatvorenike je da se izvrši politički i ekonomski pritisak na vladu Belorusije i sigurna sam da će se to dogoditi prilično brzo“, izjavila je ona.

Posmatrači kažu da će posetu Tihanovske Vašingtonu pažljivo pratiti ruski predsednik Vladimir Putin, koji želi da nastavi da vrši značajan uticaj na događaje u susednoj zemlji, naveo je Glas Amerike.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar