Foto: EPA-EFE/EMIL HELMS

Liderka opozicije u Belorusiji Svetlana Tihavnovska dospela je u centar pažnje tokom prošlogodišnjih predsedničkih izbora u toj zemlji. Izašla je na crtu aktuelnom predsedniku Aleksandru Lukašenku koji je nakon tih izbora proglasio pobedu iako je Tihanovska tvrdila da je zapravo ona dobila većinu. Nakon izbora usledili su masovni protisti koji su trajali nekoliko meseci, a Tihanovska je napustila zemlju i otišla u Litvaniju i odakle se povremeno oglašava i kritikuje Lukašenkov režim.

PROČITAJTE JOŠ:

Svetlana je beloruska aktivistkinja za ljudska prava i političarka. Kao kandidat na izborima se našla nakon što je njen suprug Jutjuber i aktivista Sergej Tihanovski uhapšen 29. maja prošle godine. Par ima dvoje dece, sina i ćerku.

Pre nego što se kandidovala za predsednika, Tihanovska je bila učiteljica engleskog jezika i prevodilac. Provela je mnoga leta u okrugu Tiperari u Irskoj kao deo programa za decu koja su pogođena černobiljskom katastrofom.

Za godinu dana se njen život dosta promenio. Postala je prepoznatljivo lice protesta u svojoj zemlji, a često je bodrila sugrađane na otpor prema režimu Aleksandra Lukašenka što joj je čak donelo nominaciju za Nobelovu nagradu za mir.

Ona od avgusta prošle godine živi u egzilu u Litvaniji odakle organizuje proteste u domovini. Vlasti u Minsku su za njom raspisale poternicu pod optužbom da je organizovala pobunu. Krajem februara u Belorusiji je 250 osoba bilo u zatvoru zbog optužbi za političko delovanje. Među njima su i 33 žene, aktivistkinje za ljudska prava, muzičarke, profesorke, studentkinje i novinarke, prenosi Dojče vele.

Pre nego što se Tihanovska prošle godine kandidovala za predsednicu, Lukašenko je rekao da ova funkcija „nije za žene“.

„Jadnica bi se slomila pod težinom koju sa sobom donosi ova funkcija“, pokroviteljski je komentarisao dugogodišnji vlastodržac. On se založio da služenje vojnog roka postane uslov za kandidaturu.

Pre demonstracija nije mnogo građana razbijalo glavu o pitanju pravedne raspodele službenih položaja. No to se, kako kaže Tihanovska, promenilo. „Možda jedna žena zaista postane predsednica. Jer žene su pokazale da su poneki put jače od muškaraca“, govori opoziciona političarka.

Napeta predsednička kampanja

Nakon što joj uhaphšen suprug, Tihanovska se registrovala kao nezavisni kandidat 14. jula 2020. Posle registracije podržala je kampanje Valerija Cepkala i Viktar Babarike, dvojice istaknutih opozicionih političara kojima je bilo zabranjeno da se registruju, pri čemu je jedan uhapšen, a drugi je pobegao iz zemlje.

Istakla je da se kandidtuje kako bi svog supruga oslobodila iz zatvora.

Tihanovska je tekom kampanje bila deo ženskog tria koji zajedno izaziva Lukašenka. Ona je udružila snage sa Varenikom Capkalom i Marjom Kalesnikovom – obe predstavljaju nesuđene kandidate kojima je zabranjeno da učestvuju na predsedničkim izborima 9. avgusta, prenosi RSE.

Noć pre izbora policija je privela osoblje iz Svetlanine kampanje i bila je primorana da se skriva u Minsku, pre nego što se ponovo vratila u javnost na dan izbora na biračkom mestu.

Predsednička kampanja bila je puna zastrašivanja i raznoraznih pretnji. Njena kampanja dolazila je nakon što je Amnesti Internašonal osudio diskriminatorski tretman beloruskih opozicionara, uključujući pretnje seksualnim nasiljem i pretnje vlasti da će oduzeti decu od opozicionih ličnosti i poslati ih u sirotišta kojima upravlja država.

Svetlana je rekla da joj više puta prećeno preko telefona da će joj decu smestiti u sirotište, a nju iza rešetaka, pa je zato odličila da svoju decu pošalje da u inostranstvo da žive sa bakom.

Šta je Tihanovska obećala u svojoj kampanji

Ona je obećala da će osloboditi sve političke zatvorenike u Belorusiji, uvesti demokratske reforme u zemlju i odstupiti od Saveza Rusije i Belorusije.

Takođe se obavezala da će raspisati referendum o vraćanju prvobitnog nacrta beloruskog ustava iz 1994. godine, ponovno postavljajući ograničenje od dva mandata za predsednika.

Ona je rekla da joj je glavni cilj uspostavljanje slobodnih i fer izbora. Ona smatra da su trenutni izbori nelegitimni zbog odbijanja vlade da registrira glavne političke protivnike Lukašenka kao kandidate.

Tihanovska ima planove i na ekonomskom planu. Naglašavala je povećavanje značaja malih i srednjih preduzeća. Planira da ponudi malim i srednjim preduzećima beskamatne kredite, otkaže državne inspekcije privatnih subjekata i pruži zakonsku zaštitu stranim investitorima. Tihanovskaja namerava da omogući profitabilnim državnim preduzećima da nastave sa radom.

Aleksandar Lukašenko Foto: EPA-EFE/PAVEL ORLOVSKIY/

Život u izgnanstvu

Nakon izbora pobegla je u Litvaniju zbog straha od zatvora. 11. avgusta, litvanski ministar inostranih poslova Linas Linkevičius objavio je da je Tihanovskaja „bezbedna“ u Litvaniji. Prema njenoj poverenici Olgi Kovalkovoj, Tihanovsku su izbacili iz zemlje protiv njene volje beloruske vlasti. Predsednik Litvanije Gitanas Nauseda razgovarao je s njom po dolasku u Litvaniju. KGB Belorusije je 11. avgusta saopštio da je pokušan atetnat na Tihanovskaju, rekavši da je demonstrantima trebala „sveta žrtva“.

Često se oglašava u javnosti, kao u slučaju prinudnog sletanja aviona u Minsk i hapšenja novinara Romana Protaševiča, i takođe apeluje na zapadne lidere da deluju protiv Lukašenkovog režima. Tihanovskaja je 17. avgusta objavila video zapis u kojem je izjavila da je spremna da vodi prelaznu vladu i organizuje nove, slobodne i poštene predsedničke izbore. 20. avgusta, litvanski premijer Saulius Skvernelis pozvao je Tihanovskaju u svoju kancelariju i javno je nazvao „nacionalnim liderom Belorusije“.

Poruka nakon odlaska iz Belorusije

Tihanovska je početkom avgusta prošle godine objavila video u kojem objašnjava zašto je napustila zemlju. Istakla je da joj je odluka o napuštanju zemlje pala veoma teško.

„Mislila sam da me je cela ova kampanja jako očvrsnula i dala mi toliko snage da bih mogla sve da izdržim. Ali verovatno sam ostala slaba žena kakva sam prvobitno bila. Donela sam veoma tešku odluku za sebe“, rekla je Tihanovska u video-snimku objavljenom na njenom Tviter nalogu.

Ona je navela da je odluku donela apsolutno sama i da ni prijatelji, ni rođaci, ni štab, ni njen suprug Sergej jednostavno nisu mogli na bilo koji način da utiču na nju.

„Znam da će me mnogi razumeti, mnogi će me osuditi, a mnogi će me mrzeti. Ali, ne daj bože da se suočite sa izborom sa kojim sam se suočila. Zato se, ljudi, pobrinite za sebe, molim vas“, rekla je Tihanovska.

Istakla je da nijedan život nije vredan onoga što se sada događa.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare