Foto: Shutterstock

Ekipa portala Dnevnik.hr razgovarala je sa sestrom oca devojčice koja je u Klaićevoj bolnici u Zagrebu od posledica teških povreda preminula.

Naime, na pitanje da li je tačna informacija da je njena majka obaveštavala Centar za socijalni rad da za devojčicu nije najbolje da ostane s roditeljima, ona je rekla da nije obaveštavala socijalno što se tiče brata, nego da je prijavljivala majku.

„Jer je više bio odsutan od kuće nego što je bio kod kuće“, kazala je sestra oca preminule devojčice za Dnevnik.hr.

Upitana da odgovori šta je onda njena snaja radila devojčici, rekla je da ne zna, te da je dete za nju bilo višak.

“Ne znam, to dete je bilo za nju višak, višak. Jer ona je to dete sama predala, to zna i socijalno i svi znaju, ona je sama predala to dete“, istakla je.

Na pitanje novinara da li to znači da socijalni radnici nisu došli da provere u kakvom stanju je devojčica, rekla je:

“Ne, moja majka je išla da prijavi, ne sina, nego je prijavljivala majku, jer to je majka koja nije držala do svoje dece“, kazala je, a na pitanje da li su dolazili iz Centra za socijalni rad, rekla je da se to događalo možda jednom mesečno.

“Sad zadnji put je dok je majka prijavila, znači negde petak, ja mislim, četvrtak ili petak kad je majka prijavila, izašli su van. Mala je išla u utorak kod psihologa, u to vreme je tamo i povraćala i u sredu ujutro se desilo to kobno“, rekla je sestra oca.

Kako kaže, sa bratom se čula. 

“Čula sam se s bratom, brat je mene informisao, brat je jako plakao i…’Nisam ništa svom detetu napravio kao ni jedan roditelj koji ne bi. Ne znam šta se događalo, nisam bio u kući i svi susedi to znaju’ govorio je. U tom trenu kad je maloj pozlilo, on se nije nalazio u kući, nije znao šta se događa. I ona se protivila da neće na hitnu, neće na hitnu, neće na hitnu, ona će završiti u zatvoru. Evo, to je moje što ja mogu reći“, kazala je.

Podsetimo, devojčica je u sredu s teškim povredma mozga primljena u novogradišku bolnicu odakle je hitno prebačena u Klaićevu. Iako su lekari dali sve od sebe, malena je u nedelju ipak podlegla povredama.

zlostavljana devojcica
Slavonski Brod, privođenje oca zlostavljane devojčice Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Roditeljima devojčice juče je određen jednomesečni istražni zatvor. Majka je prvooptužena i nju terete za čak pet kaznenih dela povrede detetovih prava, kao i za nanošenje teške telesne povrede.