Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Ugledni nemački list "Špigl" u današnjem tekstu, koji analizira političku i bezbedonosnu situaciju u Bosni i Hercegovini, dotakao se i nedavnog intervjua koji su uradili sa članom Predsedništva BiH Miloradom Dodikom.

Pročitajte još:

U tekstu „Bosanski Srbi se igraju vatrom“ Špigl kaže da lider bosanskih Srba Milorad Dodik potpiruje nacionalističku vatru u svojoj zemlji i želi da se otcepi od Bosne i Hercegovine. Tvrde da je to „opasan put u eksplozivnom području“.

U intervjuu s Dodikom, koji je objavljen prošle sedmice, zaključeno je da Dodik vodi strategiju kojom želi postepeno da blokira većinu državnih institucija i tako de facto paralizuje ionako najranjiviju državu u srcu Evrope, prenosi Klix.ba.

Autori intervjua, međutim, danas su objavili neka pitanja koja su mu postavili, a na koja Dodik nije dao konkretan odgovor. Kako kažu, pitali su ga da li je zapravo tačno da se omladina bosanskih Srba obučava u ruskim vojnim kampovima i da su ruski kozaci raspoređeni u entitet RS. Takođe, upitan je i zašto ruski oligarh Konstantin Malofejev redovno dolazi u RS uoči izbora.

Kako kažu novinari Špigla, Dodik je do tada bio prilično pričljiv, ali se odjednom uozbiljio i učinilo im se da mu je teško da pronađe reči.

Na kraju, novinari Špigla su rekli da je Dodik razgovor zaključio rečenicom: „Dokle god sam na funkciji, radiću sve da sudbina Srba ne bude uzeta iz njihovih ruku. Neodgovorne odluke stranaca bez izbornog legitimiteta, koji pokušavaju da stvore ‘muslimansku zemlju Bosnu i Hercegovinu’, naići će na otpor“.

BONUS VIDEO Dodik i harmonika u predsedništvu BiH

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar