Foto:Landsat 9/NASA EO/Lauren Dauphin/SWNS / SWNS / Profimedia

Novo ostrvo se, nakon erupcije podvodnog vulkana, pojavilo na površini jugozapadnog Tihog okeana, objavila je NASA.

Kako navodi opservacija „NASA Ert“ površina novog ostrva iznosi čak jedan hektar.

„U jugozapadnom Pacifiku, greben morskog dna koji se proteže od Novog Zelanda do Tongem ima najveću gustinu podvodnih vulkana na svetu“, navode oni.

NASA je istakla da je „novorođeno“ ostrvo veoma brzo napredovalo.

„Istraživači iz Geoloških službi Tonga procenili su da je površna ostrva 4.000 kvadratnih metara, odnosno 1 hektar, a nadmorska visina 10 metara, što je 33 stope iznad nivoa mora, međutim ono što je zanimljivo ostrvo je trenutno „naraslo“ na 24.000 kvadratnih metara, odnosno na 6 hektara“, navode oni.

Pročitajte još:

„Kratak vek takvih ostrva“

Novootkriveno ostrvo nalazi se jugozapadno od ostrva Late, severoistočno od Hunga Tonga-Hunga Ha’apaija i severozapadno od Mo’unga’onea. Greben „Home“ nalazi se u zoni subdukcije Tonga-Kermadek, oblasti gde se tri tektonske ploče sudaraju na granici koja se najbrže približava na svetu.

Pacifička ploča ovde „tone“ ispod dve druge male ploče, stvarajući jedan od najdubljih rovova na Zemlji i najaktivnijih vulkanskih lukova, dodaje se. NASA je, takođe, u svom saopštenju dodala da su ostrva stvorena podmorskim vulkanima često kratkog veka.

Ovo nije prvi put da erupcije vulkana dovode do stvaranja novog ostrva, zabeleženi su periodi erupcija 1852. i 1857. godine, kada su mala ostrva privremeno formirana nakon oba događaja.

BONUS VIDEO Erupcija vulkana

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare