Foto: Tanjug/AP /Marco Di Marco

Vulkan na jugozapadu Islanda, u blizine planine Fagradalsfjal, ponovo je eruptirao juče, saopštile su vlasti te zemlje. Ovaj vulkan se nalazi u blizini međunarodnog aerodroma Keflavik, što je stvorilo dodatnu zabrinutost. Lokalni mediji su objavili slike dima i lave koja se sliva niz pukotine na planini.

Ipak, zvaničnici su rekli da aerodrom Kaflavik nastavlja da radi normalno. Istakli u da trentno nema prekida u letovima za i sa Islanda.

Foto: Tanjug/AP /Marco Di Marco

Fotografije napravljene iz neposredne blizine otkrivaju prave razmere erupcije. Velike količine lave se slivaju niz planinu, dok turisti i ostali zainteresovani građani pokušavaju da uslikaju najlepši kadar.

Foto: Tanjug/AP /Marco Di Marco

Najnovija erupcija se dogodila na oko 40 kilometara od glavnog grada Islanda Rejkjavika.

Foto: Tanjug/AP /Brynjar Gunnarsson

Nova erupcija se desila u blizini mesta prošlogodišnje erupcije koja je trajala šest meseci i koja je privukla stotine hiljada posetilaca, oživlavajući islandsku turističku industriju nakon zatišja izazvanog pandemijom, prenosi Dojče vele.

Foto: Tanjug/AP /Marco Di Marco

Ali u sredu je islandska meteorološka služba pozvala turiste i stanovnike da se drže podalje zbog mogućih otrovnih gasova. Avionima nije dozvoljeno da lete iznad tog područja, iako su poslati helikopteri da ispitaju situaciju.

Foto: Tanjug/AP /Marco Di Marco

Predsednik Islanda Gudni Johaneson je pozvao ljude da „budu oprezni i znaju više pre nego što odu u nepoznato“.

Foto: Tanjug/AP /Marco Di Marco

„Ako će ova erupcija biti poput prethodne, biće dovoljno vremena, nema potrebe da se žuri“, rekao je on za medije.

Foto: Tanjug/AP /Marco Di Marco

Istraživači su otkrili oko 10.000 zemljotresa poslednjih dana, uključujući dva koja su dostigla jačinu od najmanje pet stepeni.

PROČITAJTE JOŠ:

„Očekivali smo erupciju negde u ovoj oblasti otkako je počela serija zemljotresa prošlog vikenda“, rekla je islandska premijerka Katrin Jakobsdotir. „Ono što do sada znamo je da erupcija ne predstavlja rizik za naseljena područja ili kritičnu infrastukturu“.

Island je seizmičko žarište sa 32 aktivna vulkanska sistema. Njihov vulkan Ejafjalajokul je prizmeljio 100.000 letova 2010. godine, kada je nekoliko nedelja izbacivao oblake pepela i dima u nebo.

BONUS VIDEO: Na španskom ostrvu La Palma neprestano kulja lava

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar