Salman Ruždi Foto: EPA-EFE/ARMANDO BABANI

Iransko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da jedino koga treba kriviti za napad na iranskog pisca Salmana Ruždija su on i njegovi simpatizeri.

Ruždi se oporavlja nakon što je izboden na javnom događaju u američkoj državi Njujork.

Portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani rekao je da sloboda govora ne opravdava Ruždijeve uvrede usmerene ka religiji, preneo je Rojters.

Ruždiju je bila ucenjena glava na tri miliona dolara zbog objave romana „Satanski stihovi“ 1988. godine, za koji su neki muslimani rekli da sadrži bogohulne odlomke, prenosi Tanjug.

Bivši vrhovni vođa Irana Ruhola Homeini izdao je fatvu, pozivajući muslimane da ubiju autora i svakoga ko je umešan u publikaciju knjige.

PROČITAJTE JOŠ:

Iranska vlada je 1998. godine saopštila da više neće podržavati fatvu, a Ruždi je živeo relativno slobodnim životom prethodnih godina.

„Ruždi je izložio sebe javnom gnevu uvredivši islamske svetinje i prelazeći crvenu liniju kod 1,5 milijardi muslimana“, dodao je Kanani.

Hadi Matar (24), optužen za napad nožem na Ruždija, izjasnio se nedavno pred sudom da nije kriv za napad i pokušaj ubistva.

BONUS VIDEO: Uhapšen napadač na Salmana Ruždija

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar