Zoran Tegeltija Foto:N1

Predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija izjavio je danas u Laktašima da je BiH spremna da bude deo "mini-Šengena", kao i svakog drugog projekta kojim će biti unapredjena ekonomska saradnja zemalja u regionu.

POGLEDAJTE JOŠ:

Tegeltija je naveo da u Evropi postoji otpor zbog naziva „mini-Šengen“, smatrajući da je to njihov projekat, ocenivši da ne bi bio problem da se taj naziv promeni.

On je naglasio da će predstavnik BiH, ukoliko bude pozvan, prisustvovati narednom sastanku o „mini-Šengenu“.

„Saglasni smo da saradnja bude unapređena, pogotovo u infrastrukturi, jer je teško imati kvalitetnu ekonomsku saradnju ako je infrastruktura loša“, kazao je predsedavajući Saveta ministara.

Tegeltija je dalje rekao da postoji potpuna saglasnost svih u BiH da sa predstavnicima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) razgovaraju o aranžmanu, ali sa, kako je ocenio, jasnim ciljevima i politikama za njihovo ostvarenje.

„Entiteti i zajedničke institucije su spremni da razgovaraju sa predstavnicima MMF. Potrebno je da imamo aranažman sa ovom institucijom, ali za njegovo uspostavljanje potrebno je više spremnosti za razgovore nego što ih je bilo u prethodnom periodu, a sigurno je da se na starim osnovama ne može postići dogovor“, istakao je on.

On je naveo da Misija MMF u BiH ima novog šefa sa kojim je razgovarao, kao i da očekuje dolazak Misije u BiH kada budu dozvoljena putovanja iz SAD.

Prema njegovim rečima, sve je pitanje politika, izrazivši nadu da će Misija MMF biti sprema da razgovara o ciljevima aranžmana.

„Nemamo problema da kažemo koji su ciljevi, ali se moramo dogovoriti koje su mere potrebne da bi ciljevi bili realizovani, jer do sada o tome nije bilo saglasnosti“, naveo je Tegeltija.

Pregovori između BiH i MMF-a o finansijskom aranžmanu od 750 miliona evra prekinuti su sredinom januara, zbog toga što predstavnici Republike Srpske nisu prihvatile uslove koje je postavio MMF.

MMF je tražio da se uspostavi Registar računa fizičkih lica na državnom nivou, što su predstavnici RS protumačili kao prenos entitetske nadležnosti na državni nivo.

Osim toga, MMF je tražio donošenje Zakona o elektronskom potpisu na državnom nivou, kao i usvajanje Zakona iz oblasti energije na državnom nivou.

BONUS VIDEO Dan koji je odredio sudbinu Jugoslavije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar