Aljbin Kurti Albin Kurti
Aljbin Kurti Foto:Armend NIMANI / AFP / Profimedia

Premijer Kosova Aljbin Kurti insistira na sporazumu SEFTA, a za Kosovo je neprihvatljiva inicijativa "Mini Šengen", na kojoj su danas ponovo insistirali premijeri Albanije i Severne Makedonije i predsednik Srbije, saopštila je Vlada Kosova.

Aleksandar Vučić, Edi Rama i Zoran Zaev nakon virtuelnog sastanka pozvali su danas Kosovo, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu da se pridruže inicijativi. Kosovo je dalo negativan odgovor.

Povezane vesti:

Bivši premijer Kosova Avdulah Hoti tokom svog mandata prihvatio je da septembra prošle godine u Vašingtonu da Kosovo bude uključeno u balkansku inicijativu Mini Šengen, ali nova vlada ignoriše ovu obavezu.

Portparolka Vlade Rozafa Keljmendi izjavila je da je stav Vlade o „inicijativi iz Niša“ (mini Šengenu) poznat i da je Kurti nedavno predložio novi okvir za regionalnu i ekonomsku saradnju pod nazivom SEFTA, koji odgovara potrebama svih zemalja Zapadnog Balkana i njihovim ciljevima za integraciju u Evropsku uniju.

„Vizija premijera izražena je kroz sporazum o SEFTA. To znači regionalnu saradnju koja se zasniva na jednakosti i reciprocitetu, koja ima mehanizme za sprovodjenje i koju vodi Evropska unija, ima direktne sporazume sa Evropskom unijom i zasniva se na evropskom ekonomskom modelu“, kazala je Keljmendi.

Kurti će to predstaviti na sledećem samitu lidera šest zemalja regiona, koji će biti održan 5. jula u okviru Berlinskog procesa, najavljeno je.

Prištinski list Koha ditore objavio je intervju sa direktorkom za jugoistočnu Evropu u nemačkom ministarstvu spoljnih poslova Suzanom Šuec u kojem je navela da očekuje rezultate u inicijativama za zajedničko regionalno tržište.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar