Vladimir Jevtušenkov, Vladimir Putin i Hanter Bajden Foto:Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia/EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/KREMLIN/Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Sin američkog predsednika Džoa Bajdena, Hanter Bajden, ponovo se našao u centru pažnje javnosti, ali ovog puta zvog navodnih veza sa ruskim moćnikom koji je blizak ruskom predsedniku Vladimiru Putinu.

Hanter Bajden je prema pisanju Dejli mejla, otputovao u Moskvu na sastanak sa ruskim oligarhom koji je navodno blizak Putinu. Vladimir Jevtušenkov (73) poseduje kompaniju koja je navodno snabdevala Putinove snage dronovima koji se sada koriste za bombardovanje u Ukrajini, a do prošle godine je bio vlasnik ključnog ruskog preduzeća za odbranu RTI.

Iako je ovog meseca dodat na spiskove sankcije Ujedinjenog Kraljevstva i Australije, ostaje jedan od nekolicine oligarha kojima Bajdenova administracija u SAD nije uvela sankcije.

Hanterovi sastanci i očigledni poslovni dogovori sa ovom ruskim oligarhom su poslednji u nizu u mreži njegovih veza sa megabogatašima povezanim sa Putinom, a otkrića dolaze navodno iz njegovog laptopa.

Mejlovi pokazuju da su predsednikov sin i njegovi poslovni partneri predlagali Jevtušenkovu ulaganje u njegovu kompaniju za nekretnine 2012. i 2013. godine.

Rosemont Realti su 2008. godine osnovali Hanterove kolege sa Jejla: Devon Arčer i posinak bivšeg državnog sekretara Džona Kerija Kris Hajnc. Hanter se pridružio savetodavnom odboru firme 2010. godine i bio je suvlasnik, zaradivši stotine hiljada dolara.

Mejlovi sa Hanterovog laptopa pokazuju da je 2011. godine njegov poslovni partner Arčer putovao u Rusiju, da je odsedao u luksuznim hotelima, jeo medveće meso, a sve da bi postavio temelje za buduće poslove sa nekretninima za koje je verovao da će biti unosni za firmu.

Tri meseca kasnije Hanter se uključio, zakazavši put u rusku prestonicu na večeru sa Jevtušenkovim u sedištu njegove kompanije „Sistema“ 16. februara 2012. godine, prema mejlovima i unosima u kalendar na njegovom laptopu.

Dokumenti koji su objavljeni ove nedelje objavila je novinarka Viki Vord na svom blogu sugerišući da je ruski milijarder potom optutovao u SAD na sastanak sa Hanterom i njegovim poslovnim partnerima iz Rosemont Realtija.

Plan puta  preveden sa ruskog za koji je Vord prijavila da je dobila od izvora bliskog Jevtušenkovoj kompaniji, navodi „doručak sa Hanterom Bajdenom“ od 14. marta 2012. u Ric Karltonu u Njujorku. Kasnije tog dana Jevtušenkov je odleteo za Dalas i imao je još jedan doručak sa predstavnicima kompanije Rosemont Realti, u hotelu Ric Karlton 15. marta, prema planu puta.

Vladimir Jevtušenkov Foto:Evgeny Biyatov / Sputnik / Profimedia

Osam meseci kasnije, Arčer je napisao mejl u kojem je naveo dva sastanak u januaru 2013. godine sa Hanterom i oligarhom u Vašingtonu, što je bio deo posla za komercijalne nekretnine za Rosemont Realti.

„Sastajem se sa Jevtušenkovim na večeri u nedelju uveče 27. januara u Vašingtonu u kafeu Milano, a zatim se sastajem u svojoj kancelariji u Vašingtonu u ponedeljak 28. u 10 časova“, napisao je Arčer.

„Sa nijm i njegovim timom ćemo pregledati naš program ulaganja u komercijalne kancelarije. Odatle ćemo popodne videti jednu od naših nekretnina pod nazivom Dules Vju, kao primer našeg portfelja“, navodi se.

Arčerov mejl je bio upućen u kazahstanskom bankaru Marku Holcmanu, koji je sarađivao sa Arčerom i Hanterom.

Holcman je istakao: „Ovo je pomenuo Vladimir. Hvalio sam te i videću ga sledeće nedelje u Davosu, pa ću to još jednom naglasiti“. Arčer je prosledio odgovor Hanteru i prometio je Holcmanov blizak odnos sa Jevtušenkovim.

Hanter Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

„Mark Holcman je bio u odboru IT kompanije sa mnom pre nego što je otišao u decembru. On je takođe šef finansijskog komiteta Jevtušenkovog Sistema što je nama od koristi“, napisao je Arčer Hanteru.

Holcman je bio deo veze poslovnih magnada povezanih sa Putinom sa kojima je Hanter imao posla. Hanter je pozvao Holcmana i druge kazahstanske bizsnimene na sastanak 2015. godine u kafeu Milano, gde se sa njima tajno sastao Džo Bajden. Ovu činjenicu je Bela kuća prvo demantovala, sve dok se nisu pojavile fotografije tadašnjeg potpredsednika na tom događaju.

Hanter je takođe pozvao i milijarderku Elenu Baturinu, suprugu pokojnog gradonačelnika Moskve Jurija Lužkova, na isti sastanak 2015. godine.

Izveštaj novinarke Vord je uključivao tvrdnje izvora da je Jevtušenkov Baturinin zet i da je Baturina upoznala oligarha sa Hanterom Bajdenom.

Portparol Jevtušenka je rekao da on nije u srodstvu sa Elenom Baturinom i da nikada nije ni bio, kao i da nema zajedničke projekte i poslove sa njom. Međutim, nije komentarisao tvrdnju da ga je ona upoznala sa Hanterom.

Hanter i Arčer su se susreti sa Jevtušenkom u januaru 2013. godine, ali nije jasno da li je i šta dogovoreno.

Portparol Rusa, Piter Morli, potvrdio se sastanke sa Hanterom, ali je rekao da nema „naknadnih radnji“.

Vladimir Putin Foto:EPA-EFE/SERGEY GUNEEV/KREMLIN

Te godine 75 odsto udela u kompaniji kupila je kineska investiciona firma. Do 2017. godine Hanter je prodao svoj deo.

Ko je Vladimir Jevtušenkov?

Jevtušenkov se prvo obogatio na ruskim telekomunikacijama tokom 1990-tih, pa onda i na nafti. U septembru 2014. godine, oligarh se našao u pravnim problemima u Rusiji i stavljen je u kućni pritvor zbog pranja novca, za koji je rekao da je politčki motivisan.

PROČITAJTE JOŠ:

Ruski eksperti su tada rekli da je tužilaštvo zapravo pokušalo nacionalizaciju ruske naftne industrije, čiji je veliki deo kontrolisala Jevtušenkova kompanija Bašnjeft. Optužbe su odbačene 2016. godine i bizsnimen koji je imao bogatstvo od 9 milijardi dolara, obnovio je odnos sa Putinom. Čak je navodno proveo noć sa njim u sibirskom vojnom objektu koji je zahvatila oluja. Njegova ćerka Tatjana je radila kao savetnik ruske državne banke.

Njegova komapanija Kronštat, deo grupe „Sistema“, navodno je isporučila dronove Orion za ruske snage, korišćene u smrtonosnom bombardovanju Ukrajine ove godine. Prošle nedelje je objavljen audio snimak navodnog razgovora između Jevtušenkova i gruzijskog oligarha o tome kako da zaobiđu mađunarodne sankcije koje su usledile nakon Putinove invazije na Ukrajinu.

BONUS VIDEO: Borodjanka kao grad duhova

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar