Foto:AP Photo/Felipe Dana/Adrien Fillon / Zuma Press / Profimedia/Tanjug/AP Photo/LIBKOS/Vladimir Smirnov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Osim reguralne ukrajinske vojske koja se bori protiv ruskih snaga na svim frontovima u Ukrajini, u ovoj ratom zahvaćenoj zemlji postoji i mnoštvo malih specijalnih grupa koje u partizanskom stilu zadaju fatalne udarce neprijatelju. Reportažu o jednoj takvoj grupi donosi CNN. Reč je o ljudima koji imaju cilj da ubiju što više ruskih komandanata i zapovednika, a delovali su i u Bahmutu.

Podlaktice su mu se izbočile od napora da se drži za nategnuti povodac psa. Prigušeno gunđanje stvorenja moglo se osetiti koliko i čuti – poput režanja prepunog kamiona. Što je bilo prikladno, s obzirom da je pozivni znak njegovog vlasnika Brabus – po nemačkoj firmi specijalizovanoj za proizvodnju luksuznih vozila.

„Dođi“, progunđa Brabus dok su ga odvlačili nazad u zgradu pored puta na tajni sastanak sa nekim iz njegovog tima za specijalne operacije. Oni su deo mračne jedinice koje potpadaju pod razne ukrajinske obaveštajne organizacije. Oni deluju u ratu protiv ruske okupacije na i izvan linija fronta.

Druge grupe koje vode ukrajinski obaveštajci uključuju Ruske dobrovoljačke snage i Legiju Sloboda za Rusiju, formirane od ruskih građana koji se bore da oslobode svoje domovine od predsednika Vladimira Putina, koji trenutno izvode racije unutar Rusije iz Ukrajine.

Ali Brabus i njegova grupa su u potpunosti domaći. Bivši vojnici sa specijalističkim veštinama, okupili su se oko bivšeg oficira ukrajinskih snaga u prvim danima ruske invazije prošle godine, prenosi CNN.

„Na početku rata bila je velika uloga malih grupa koje su mogle da se tajno bore protiv Rusa. Jer Kijevska oblast, Černigovska, Sumska oblast su šumovite oblasti. Dakle, uloga malih grupa je bila važna i brzo je rasla“, rekao je Brabusov šef iz maskirne balaklave.

U tim ranim danima i nedeljama, male grupe ljudi u pikapovima, naoružani protivtenkovskim raketama kao što su NLAV i oružjem koje je isporučio NATO, upali su u zasedu, uhvatili u zamku i pohvatali ruske kolone koje su napadale niz glavne arterije koje su pristizale sa severa.

Hrabri i brzi, oni su napadali ruskog vojnog Levijatana – na kraju, severno od Kijeva i Sumija, zaustavivši invaziju. Dok su tada bili spojeni u „izviđačke jedinice“, neki su od tada apsorbovani u formalne strukture vojske. Ali svi su se držali slobodnog, partizanskog stila ratovanja sa većim rizicima, ali većom autonomijom.

Oni koji su preživeli – a mnogi nisu – sada se često postavljaju da rade na taktičkim zadacima koji imaju za cilj strateški efekat. Grubo rečeno: ubijanje ruskih oficira da bi se urušio ruski moral.

Bahmut Ukrajina Foto:Tanjug/AP Photo/LIBKOS/REUTERS/Leah Millis

Noćna akcija

Brabus je pristao da podeli, u izvesnoj meri, priču o jednoj takvoj operaciji.

Početkom marta, kada je istočna Ukrajina bila zatrpana snegom na vrhu zaleđenog tla, Brabus je rekao da su se on i njegov tim ušuljali kroz skeletne šume do regularne vojne stanice na liniji fronta južno od Bahmuta.

On je rekao da obaveštajni signali sugerišu da se ruske jedinice zamenjuju. To je značilo da će biti prisutno više oficira nego što je normalno i – još bolje – nadolazeće rukovodstvo bi bilo naivno i sklono fatalnim greškama.

Ilustrujući priču video-snimkom snimljenim u to vreme, on je objasnio da je njegova grupa odmah bila uhvaćena u žestokoj vatrenoj borbi sa pristiglim ruskim padobrancima koji su novi na ovom frontu.

„Vratili su nam ga, svo vatreno oružje“, rekao je, a oči su mu se zapalile od zadovoljstva pri sećanju na ukrajinsku vatru.

Dva video snimka svetle u metalik narandžastoj boji. Drveće je srebrno-crno, dok se živa bića, poput muškaraca, pojavljuju kao intenzivne i pokretne bele tačke. Ovo su video snimci njegovog termalnog snajperskog nišana dok je Brabus bio na poslu.

Foto:profimedia.rs

Video snimci su nemi, ali jeziviji zbog toga. Nekako se vidi da su bele figure duplo savijene, možda čuče. Može se zamisliti ove ruske vojnike kako skeniraju mrak, tražeći pretnje, kako im živci škripe od svakog škripanja snega i pucanja grančice pod nogama.

Crveni krstovi njegovog termalnog nišana se slažu na jednu od figura. Krst skače uz trzaj puške, a mali duh se ruši na zemlju. Crveni krst klizi desno, ponovo skače.

„Na levoj strani su bile njihove (Ruske) zemunice i rovovi odakle su mogli da vide naše položaje. Eliminisali smo, odnosno ja sam eliminisao padobrance sa levog boka“, objašnjava Brabus kliničkim jezikom karakterističnim za vojne izveštaje.

Zadatak njegove jedinice, međutim, nije bio da pomaže ukopanim trupama koje se bore u „mašini za mlevenje mesa“ Bahmutskog fronta, rekao je on. Njen plan je bilo rusko padobransko rukovodstvo.

„Mi smo diverzantska izviđačka grupa. Uradili smo izviđanje, dobili smo obaveštenja, pripremili smo operaciju“, rekao je on.

„Koliko si Rusa ubio te noći?“ pita ekipa CNN-a.

„Sedam“, kaže Brabus.

Foto:EyePress News / Shutterstock Editorial / Profimedia;

Sejanje haosa

On je više animiran kada razgovara o oružju koje se nalazi iza njega, kao još jedan ogroman ljubimac. To je modifikovani teški mitraljez 12.7 iz sovjetske ere koji je lokalni oklopnik opremio debelim, ispupčenim prigušivačem.

Pucajući iz podzemnog skrovišta sa dometom, kako je tvrdio, dva kilometra, ovo oružje je gotovo nečujno, kaže Brabus.

U maju je bio u zemunici koja je gledala na raskrsnicu drveća blizu Bakhmuta. Na drugom video snimku se vidi kako nišani, a zatim izvlači lice iz oružja dok ga pušta, šaljući visokoeksplozivne supersonične metke, deblje od palca čoveka, u grupe neprijateljskih snaga.

Operater dronova dva kilometra pozadi od Bahmuta, posmatra gde meci pogađaju i poziva na prilagođavanje svog cilja. Na snimku se vidi kako njegov glas pucketa preko radija, „na mestu, savršeno“.

„Sa ovim. Ubijam mnogo Rusa, mnogo“, objašnjava on.

PROČITAJTE JOŠ:

Ukrajina sada napreduje južno od Bahmuta duž isturenog dela dubine oko četiri milje, potiskujući ruske snage nazad.

I dok njena kontraofanziva za vraćanje teritorije koju je zauzela Rusija počinje, ukrajinske snage se bore u sve većem broju duž fronta istok-zapad između Donjecka i Zaporožja.

Od kada su Brabus i njegova grupa bili u Bahmutu, izgleda da među ruskim komandantima raste anarhija. Četa Vagnera vođe ruskih plaćenika Jevgenija Prigožina, koja je držala grad, uhapsila je i pretukla komandanta susedne ruske 72. brigade.

Objavili su snimak na kome povređeni „priznaje” da je pijan i otvara vatru na njih. Pretučen je i pušten.

On je sada optužio Vagnera i njegove plaćenike, koji već imaju dobro zasluženu reputaciju za ubistva i pogubljenja po kratkom postupku, da su napali ove ljude.

Ukrajina najviše želi da vidi ovakav haos u redovima neprijatelja. Brabus je srećan što čini svoj deo u pokušaju da ga stvori.

BONUS VIDEO: Snimak iz drona pokazuje sav užas koji je zadesio Bahmut

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar