Kolinda Grabar Kitarović Vladimir Putin
Kolinda Grabar Kitarović i Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/SPUTNIK /KREMLIN / POOL MANDATORY CREDIT

Nakon što je Fajnenšel tajms objavio priču o Fortenovoj, u kojoj, između ostalog, pominje pregovore tadašnje predsednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović i ruskog predsednika Vladimira Putina o propasti Agrokora,oglasila se bivša predsednica i poručila da je njima izbegnuta tužba u kojoj je Rusija optuživala Hrvatsku za nacionalizaciju Agrokora čiji je većinski vlasnik nakon restrukturiranja postala ruska Sberbanka.

Fajnenšl tajms je, podsetimo, objavio veliku priču o prodaji Fortenove u kojoj se pominju brojni međunarodni i hrvatski zvaničnici. U tekstu se navodi informacija o pregovorima Kolinde Grabar-Kitarović i Vladimira Putina zbog rizika od bankrota Agrokora, čiji je većinski vlasnik postala Sberbanka, sa 42 odsto, dok je druga ruska banka, VTB, držala sedam odsto, prenosi Index.hr.

Kolinda Grabar Kitarović Foto: Dimitar DILKOFF / AFP / Profimedia

Hrvatska vlada je bila duboko umešana u ceo slučaj, a direktori i političari su putovali između Zagreba i Moskve da pregovaraju sa ruskim zvaničnicima. To je bio i jedini put da se ruski predsednik Vladimir Putin umešao.

Navodi se da je Grabar Kitarović posetila Putina u crnomorskom letovalištu Soči i požalila se na tešku situaciju u Agrokoru, kao i da je, nesvestan situacije, Putin bio besan što je Sberbanka zaglavila u Hrvatskoj na ovaj način. Izvor blizak banci rekao je za Fajnenšel tajms da je Putin tražio da podigne svoj novac.

Izvor koji je tada bio deo hrvatske delegacije tvrdi da Putin nije bio informisan o situaciji oko bankrota i podele vlasništva Agrokora, a da ga je, neko ubedio da je kompanija nacionalizovana.

Foto: Gavriil Grigorov / Sputnik / Profimedia

Isti izvor tvrdi i da je jedan od problema bila svađa između tadašnje ministarke privrede Martine Dalić i Hermana Grefa, generalnog direktora Sberbanke, te da njih dvoje nisu hteli ni da razgovaraju.

„Navodno su na ekonomskom samitu u St. Petersburgu, oboje zakasnili na sastanak i sukobili se oko toga. Uglavnom, naveliko se pričalo da između njih dvoje postoji netrpeljivost i da imaju veliki ego i malo diplomatskih veština“, rekao je izvor.

Rusi su bili uvereni da im Hrvatska duguje više od milijardu evra

Dodaje da su Rusi bili duboko uvereni da je Agrokor nacionalizovan i da im Hrvatska duguje preko milijardu evra.

Foto: Tanjug/Ilya Pitalev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

„Zbog toga je Hrvatskoj pretila velika arbitraža. Hteli su da tuže Hrvatsku. Neko ih je, iz nekog razloga, ubedio da je Hrvatska nacionalizovana i da za to moraju da odgovaraju“, rekao je izvor.

Veče uoči sastanka sa Kolindom Putin je stigao u Soču sa Grefom, koji ga je sve vreme uveravao da mora da izvrši pritisak na Hrvatsku.

„Ishod je bio takav da je Putin na kraju odlučio da se vrati i nastavi pregovore sa Hrvatskom“, rekao je izvor.

Kitanović: Neprijatno me je iznenadila količina dezinformacija koje su Rusi imali

Sa druge strane, bivša predsednica Hrvatske je za Indeks.hr rekla da je Agrokor tada bio glavna tema njenog razgovora sa Putinom, navodeći da je „uložila velike napore da mu objasni da Hrvatska nije nacionalizovala Agrokor” jer kako je rekla, „pre odlaska, nisu znali da Rusi misle da je kompanija nacionalizovana“ i „za to su saznali tek u Sočiju“.

„Glavni cilj je bio da se Rusi informišu o stvarnom stanju kompanije. Bila sam neprijatno iznenađena količinom dezinformacija koje su imali. Živeli su u uverenju da je Agrokor nacionalizovan, verovali su da hrvatska država mora da isplati dug prema Sber banci i VTB-u“, rekla je.

Foto:Greek photonews / Alamy / Alamy / Profimedia

Dodaje da su dovoljno detaljno objasnili situaciju kako bi Hrvatska izbegla tužbu, i kako bi se stvari vratile za pregovarački sto.

„Po povratku iz Rusije, moj ekonomski savetnik i ja smo pripremili detaljan memorandum koji smo poslali ruskoj strani. Krajnji cilj je bio da se spreči kolaps Agrokora i domino efekat koji bi pogodio sve ostale zemlje u okruženju“, rekla je Kolinda.

„Pregovori su sprečili veliki diplomatski problem“

Na kraju zaključuje da je njima sprečen veliki diplomatski problem koji je mogao da izbije između Rusije i Hrvatske.

Pročitajte još:

„Ko zna kako bi se situacija razvila da su nas Rusi tužili, a mi nastavili da se sukobljavamo sa njima oko Agrokora. Bilo bi izgubljeno dragoceno vreme da se kompanija stabilizuje. Pregovori su bili veoma intenzivni i morala sam da uložim mnogo energije, strpljenja i fokusiranja na svaki detalj u objašnjavanju cele situacije”, rekla nam je.

„Putin nije bio ljut“

Kaže i da nisu tačne izjave Fajnenšel tajmsa, koji navodi da je Vladimir Putin bio besan tokom pregovora, ali da se sve vreme ponašao diplomatski.

„Verovatno je Gref bio taj koji je bio besan jer mi je Putin rekao da je sinoć sa njim odleteo u Soči i ispričao mu svoju stranu priče i insistirao da glavni govor dobije na radnom ručku, koji je bio u širem formatu od bilateralnih razgovora. Na kraju je Gref dobio dva minuta, a neću da ulazim u druge detalje tog ručka. To bi bilo nediplomatski“, dodala je.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi