Foto: EPA-EFE/STRINGER, GK Images / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Jedne večeri pre tri godine, Ajad, bivši oficir iračke vojske, primio je poziv od smrtnog neprijatelja - pastir iz grada koji je bio uporište Islamske države. Želeo je da mu oda jednu tajnu i od njega zahteva jednu uslugu. Ponudio mu je da podele "plen" vredan tri miliona dolara, ostavljen u napuštenim skloništima u kojima su nekada boravili ozloglašeni članovi ISIS-a.

Naime, misteriozni pastir je godinama bio član ISIS-a, piše Gardijan.

Kako su članovi organizacije imali poverenja u njega, dozvoljavali su mu da čuva svoje stado na brdima iza grada. To mu je dalo jedinstvenu mogućnost da posmatra ekstremiste kako se ustaljuju u provinciji Mosul, a zatim i kako iz nje beže, i što je najvažnije – šta za sobom ostavljaju.

Pastir zbog toga sada zna njegovu najveću tajnu – gde je teroristička grupa sakrila svoj plen.

Znao je za jedno mesto na kom su borci ISIS-a zakopali najmanje tri miliona dolara. Ako bi Ajad mogao da ga iskopa, mogli bi da podele plen. Pastir je kontaktirao Ajada jer je smatrao da bivši vojni oficir ima kontakte koji mogu da obave ovaj posao.

„I onda sam napravio veliku grešku. Pozvao sam svog rođaka koji je radio u obaveštajnoj službi i koji je mogao to da uradi lakše nego ja, i zamolio ga da ga preuzme. Rekao je da hoće”, rekao je Ajad.

Islamska drzava ISIS
Islamska država ISIS Foto:Raqqu Media Canter / Zuma Press / Profimedia

Ajadov rođak poveo je dvojicu muškaraca sa sobom u Baj krajem 2019. godine. Pratio je uputstva tačno onako kako su mu bila preneta.

„Rekao sam mu da ode do kraja cevi za navodnjavanje, pa da skrene nekoliko metara desno i počne da kopa. Jeste, i pronašao je plavo plastično bure za kiseli krastavčić sa mrežastim vrhom. Pozvao me je i pitao šta da radi. Ja sam stručnjak za eksplozive i rekao sam mu da bi mogla biti zarobljena mina. Pa su umesto toga presekli bure, a novac je bio sav u vrećama, čvrsto umotan”, otkrio je Ajad.

Kada se Ajadov rođak vratio iz svog lova na blago u Baju, imao je loše vesti.

„Rekao mi je da nema ničega u kutijama i da je misija propala. Nisam mu verovao. Kasnije mi je njegova žena rekla da je videla sav novac položen u njihovoj kući. Ukupno je bilo tri miliona dolara. Posle toga je kupio četiri nove vile. I još mi kaže da nisu našli ništa“, otkrio je Ajad.

dzihadisti

I pastir je otišao praznih ruku.

Inače, od svih mogućih iračkih mesta sa blago, stari grad Mosula skriva najviše blaga.

Pre dve godine, visoki irački policajac izvukao je torbu u kojoj je bilo 1,5 miliona dolara iz jedne uništene kuće.

„Prebrojao sam ga i odlučio da ga dam vladi. Mislio sam da je to moja dužnost. Znaš li šta su mi rekli? Gde je ostatak? Voleo bih da im taj novac nisam dao, a sledeći put neću“, rekao je neimenovani oficir.

U blizini njegove kancelarije u starom gradu nalaze se dva sumnjiva mesta sa blagom, oba poznata svim bezbednosnim snagama koje kontrolišu grad.

Foto:Profimedia.rs

„Ima jedan u blizini kuće Uneska, a drugi u blizini. Niko se ne usuđuje da ih uzme, jer su kamere u blizini“, rekao je zvaničnik.

Inače, u novembru, Gardijan je posetio jednu od lokacija i pronašao sveže iskopanu rupu u tlu podrumskog poda.

Dalje, prema sirijskoj granici, šiitske milicije su takođe lovile blago. Zatvorenici u njihovom pritvoru sugerisali su da su neke od većih zahvata gotovine i poluga bile zakopane u frižiderima ispod zemlje u blizini sirijskog pograničnog grada Al-Kaim.

„Ne možemo da ga pronađemo. Ali to je negde tamo“, rekao je.

Pročitajte još:

Južno od Al-Kaima, potvrđena zaliha zlata i dolara u ukupnom iznosu od oko 16 miliona dolara. Ležala je netaknuta ispod bunara otkako je zakopana krajem 2018. godine.

U Erbilu, na severu, jedan kurdski obaveštajac je priznao da njegova organizacija nije imala pojma ko od njenih zarobljenika ISIS-a ima informacije o blagu.

„Ono što znamo je da nemaju dovoljno novca i opcija. Oni su se vratili osnovnoj taktici krijumčarenja i suprotstavljanja. Ne mogu više nikoga da oporezuju“, rekao je.

BONUS VIDEO Ismet Sandžakli: Turisti oprezniji nakon terorističkog napada u Turskoj

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar