Foto:EPA-EFE/LYNN BO BO

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da sve osobe koje su bile u kontaktu sa zaraženima Kovidom-19 treba da se testiraju, pokazivale one simptome ili ne.

To je preporuka stručnjaka SZO, upitanih na konferenciji za novinare o stanju u SAD gde su epidemiolozi ocenili da testovi nisu potrebni za one koji nemaju simptome bolesti.

U odgovoru na pitanja novinara o toj temi, epidemiolog SZO Maria Van Kerkhove nije komentarisala stanje u SAD, ali je rekla da ta UN agencija preporučuje da se, ako je moguće, svi „kontakti testiraju, nezavisno od razvoja simptoma“.

„Znamo da osobe koje imaju simptome prenose virus, a znamo i da osobe koje nemaju simptome takođe mogu da prenesu virus“, izjavila je.

Ona je naglasila važnost testova, koji bi trebali da se upotrebljavaju za pronalaženje aktivnih slučajeva i njihovu izolaciju kao i za traženje njihovih kontakata.

Promena smernica je diskretno obavljena i objavljena na stranici Centra za prevenciju i borbu protiv bolesti (CDC), a mediji su upozorili na uticaj Bele kuće na tu odluku.

Predsednik Donald Tramp je više puta ocenio da njegova zemlja treba manje da testira i da testovi daju lošu sliku vođenja pandemije koronavirusa u SAD.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar