Tedros Adhanom
Tedros Adhanom Gebrejesus Foto:EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) izjavila je da bi globalna zdravstvena situacija, nastala pandemijom koronavirusa, mogla da se završi 2023. godine.

„Nadamo se da ćemo sledeće godine moći da kažemo: Ovo više nije pandemija“, rekao je generalni direktor SZO-a Tedros Adhanom Gebrejesus u sredu u Ženevi.

Iako je dodao da će „virus ostati ovde“, naglasio je da svet sada ima alate – vakcine, lekove i kodeks ponašanja – da se nosi s time.

„Broj slučajeva majmunskih boginja takođe je pao za više od 90 posto i nije bilo slučajeva ebole u Ugandi već neko vreme“, rekao je Tedros.

„Postoje mnogi razlozi za nadu i mnogi razlozi za zabrinutost.“

Spomenuo je i moguću glad, posebno u Africi, loše sanitarne uslove na mnogim mestima, nezdravu ishranu, malariju i tuberkulozu.

SZO ne može da proglasi da je pandemija „gotova“.

Termin pandemija se čak i ne pojavljuje u SZO-ovim Međunarodnim zdravstvenim propisima (IHR).

PROČITAJTE JOŠ:

Proglašenje vanredne situacije prvenstveno ima za cilj da probudi vlade, tako da bi poduzele zaštitne mere i sarađivale.

Međutim, svaka zemlja zasebno nameće mere.

Ukidanje mera protiv korona virusa u Nemačkoj, na primer, nije uslovljeno ukidanjem vanrednog stanja od strane SZO.

„Kriv je narativ da je pandemija u Kini izmakla kontroli nakon ukidanja mera“, dodao je.

Što se tiče rasta broja zaraženih u Kini, direktor SZO-a za vanredne situacije Majk Rajen rekao je da eksplozija brojeva nije rezultat ukidanja nulte politike kovida.

Naglasio je novinarima da se virus snažno širio u toj zemlji i pre nego što su ukinute restrikcije.

„Postoji narativ u ovom trenutku da je Kina ukinula restrikcije i da je odjednom bolest izmakla kontroli. Bolest se intenzivno širila jer, kako verujem, kontrolne mere je nisu zaustavljale. I verujem da je Kina strateški odlučila da to više nije najbolja opcija“, rekao je.

BONUS VIDEO: Direktor SZO za Srbiju: Ne treba majmunske boginje porediti s koronom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar