Kina koronavirus Foto:Tanjug/AP Photo/Andy Wong

Bolnice su prijavile porast broja pacijenata, a stotine medicinskog osoblja je zaraženo virusom, samo par dana nakon popuštanja kovid mera u Kini.

Pekinški opštinski zvaničnici rekli su na brifingu u ponedeljak da je 22.000 pacijenata došlo u kovid klinike, 16 puta više od dnevnog proseka pre nedelju dana, prenosi Vašington Post.

„Bolnice su nosile najveći teret popuštanja mera i sada su preplavljene epidemijom“, rekla je Jan, očni hirurg u Pekingu, koja je otkrila samo svoje prezime jer nije bila ovlašćena da razgovara sa medijima.

Više od polovine osoblja u njenoj bolnici bilo je pozitivno u protekloj nedelji.

„Broj pacijenata drastično je porastao u poređenju sa prošlom nedeljom i verovatno će trajati nedeljama ili čak mesecima“, rekla je ona.

Povećanje broja slučajeva verovatno će preplaviti kineski zdravstveni sistem, koji je poslednje tri godine bio fokusiran na praćenje zaraženih i karantine, a ne na izgradnju kapaciteta za epidemije koronavirusa.

Prema vladinim podacima, Kina ima 4,5 kreveta intenzivne nege na svakih 100.000 ljudi, a njena najnovija ambicija da udvostruči kapacitet odeljenja intenzivne nege do kraja decembra deluje teže ostvarivom, nego što se očekivalo.

Nacionalna zdravstvena komisija pokrenula je u nedelju inicijativu da osigura da glavne bolnice na nivou okruga budu snabdevene medicinskim alatima i opremom za intenzivnu negu.

Bolnicama je naređeno da prošire svoje osoblje za 20 do 30 odsto i do kraja decembra uspostave infektivno odeljenje.

Komisija je u petak saopštila da će obezbediti da 90 odsto seoskih bolnica ima kovid klinike, dok će privremeni karantinski centri, poznati kao fangcang, biti pretvoreni u bolnice.

Kina je u nedelju zabeležila 8.838 pozitivnih testova, što stanovnici kažu da ne odražava pravi obim infekcija, pošto je centralizovano testiranje, jedini način na koji su nove infekcije identifikovane.

Aplikacija za praćenje kontakata koja prati kretanje stanovnika prestaće da funkcioniše od utorka, a svi korisnički podaci će biti izbrisani.

#related-news_0

Gradovi su molili stanovnike da ne zovu hitnu pomoć, ako njihovi simptomi nisu ozbiljni, dok su se lokalne klinike i seoske kuće žalile da im nedostaje osoblja, prenose lokalni mediji.

Stanovnici u panici prave zalihe antigenskih testova i lekova.

Karen Bai (36) koja živi u Šiđadžuangu u provinciji Hebei, već tri dana ima temperaturu, ali nije uspela da uradi nijedan test kod kuće.

Pošto pati od bolesti krvi, ima oslabljen imunitet, a lekar joj je savetovao da se kloni bolnica.

„Toliko pacijenata ima kovid, ali to ne znaju“, rekla je ona. „Svi su govorili da će se život vratiti u normalu, ali meni je sve postalo još gore“.

Nulte kovid mere dovelele su do niskog nivoa prirodnog imuniteta među građanima, ostavljajući stanovništvo ranjivim.

Vlasti su posebno fokusirane na zaštitu starijih, koji imaju nižu stopu vakcinacije i koji su meta trenutnog pokretanja vakcinacije.

Zong Venong, stručnjak za infektivne bolesti sa sedištem u Šangaju, savetovao je starijim stanovnicima da se uzdrže od grupnih aktivnosti poput plesanja na javnim trgovima ili igranja mah-džonga najmanje mesec dana.

Kina ima za cilj da vakciniše 90 odsto onih koji imaju 80 i više godina najmanje jednom dozom. Samo 40 odsto kineza starijih od 80 godina primilo je dopunsku vakcinu, uprkos mesecima kampanje i davanja poklona kako bi ih podstakli da se vakcinišu.

Prošle nedelje, vladin savetnik Feng Zijian, bivši zvaničnik Nacionalne zdravstvene komisije, predvideo je da bi 60 odsto stanovništva moglo biti zaraženo u prvom talasu infekcija.

Vlasti očekuju porast broja slučajeva oko Lunarne Nove godine krajem januara, piše Vašington post.

BONUS VIDEO: Kuća okovana ledom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar