Britanija novi soj koronavirusa Omikron
Britanija novi soj koronavirusa Omikron Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je danas zabrinutost zbog toga što neke zemlje uvode opšte restrikcije protiv širenja varijante omikron korona virusa koje, kaže, možda i nisu neophodne i kojima se nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

PROČITAJTE JOŠ:

„Dobro razumem zabrinutost svih zemalja i potrebu da zaštite svoje građane od varijante koju još uvek ne razumemo u potpunosti. Ali pođednako sam zabrinut zato što nekoliko država članica uvode grube, opšte mere koje same po sebi nisu zasnovane na dokazima niti efikasne i koje će samo pogoršati nejednakost“, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, prenosi Rojters.

Omikron varijanta korona virusa je prvi put prijavljena u jugu Afričkog kontinenta pre nedelju dana što je izazvalo globalnu uzbunu i dovelo do zabrana putovanja.

Pored toga, vesto osirenju nopvog soja virusa je istakla u prvi plan nesrazmeru između masovnih kampanja za vakcinaciju u bogatim zemljama i na sporadičnu vakcinaciju u zemljama u razvoju.

Prvi čovek SZO pozvao je 194 zemlje članice da se drže „racionalnih, proporcionalnih“ mera.

„Još imamo više pitanja nego odgovora“, poručio je Tedros povodom ozbiljnosti omikron soja i efikasnosti vakcina.

BONUS VIDEO: Saša Božinović: Većina u Austriji je za vakcinaciju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)