Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

Vojvoda od Edinburga, princ Filip, suprug kraljice Elizabete II već dve nedelje se nalazi u bolnici. On je podvrgnut operaciji zbog problema sa srcem, saopštila je Bakingemska palata. U bolnici će ostati još nekoliko dana kako bi se lečio, odmarao i oporavljao. Vojvoda bi u junu trebao da napuni 100 godina. Osoblju i ljudima koji provode dosta vremena sa kraljevskom porodicom, najdraži je upravo princ Filip.

PROČITAJTE JOŠ:

Princ Filip je rođen na Krfu 1921. godine kao član Grčke kraljevske porodice. Bio je najmlađe dete rođeno posle četiri sestre, a njegova porodica je izbačene iz zemlje kada je bio dete.

Njegov deda po ocu je bio grčki kralj Đorđe I, sin danskog kralja Kristijana IX. Baba po ocu je bila Olga Konstantinova iz ruske imperatorske porodice Romanov. Po majčinoj liniji je potomak britanske kraljice Viktorije.

Školovao se u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a sa 18 godina je pristupio Britanskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici 1939. godine u kojoj je služio tokom Drugog svetskog rata.

Foto:EPA-EFE/ANDY RAIN

U martu 1947. godine se odrekao titule grčkog princa i prihvatio je prezime Mauntbaten prema britanskoj verziji majčinog devojačkog prezimena Batenberg.

Iste godine se oženio britanskom prestolonaslednicom Elizabetom, ćerkom kralja Džordža VI, a njih dvoje su se prvi put upoznali 1934. godine.

Zanimljivosti o princu

Princ je veliki zaljubljenik u sport i pomogao je da se razvije više od 780 organizacija. Strastveni je lovac, a voli i da slika i da skuplja umetnička dela.

Foto:EPA/ANDY RAIN

Bio je prvi član kraljevske porodice koji je leteo u helikopteru i redovno je pravio društvo svojoj supruzi tokom brojnih dužnosti u zemlji i inostranstvu.

Princ Filip je u društvu svog sina princa Čarlsa redovno posećivao Svetu goru. Oni su i počasni članovi Engleskog društva prijatelja Svete gore.

Poslednji put princ Čarls je privatno posetio manastir Hilandar, 12. septembra 2003. godine, i tom prilikom je bio zadivljen lepotom srpskog duhovnog nasleđa, rekli su tada u pres-službi Patrijaršije SPC.

73 godine u braku sa Elizabetom II

Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip su krajem prošle godine proslavili 73. godišnjicu braka.

Foto:EPA-EFE/STR

Tim povodom objavljena je fotografija na kojoj se vidi kako kraljevski par otvara čestitku od troje praunuka.

Na fotografiji kraljica i njen suprug sede na sofi u zamku Vindzor i gledaju čestitku koju su im napravila deca njihovog unuka, princa Vilijema.

Elizabeta je imala 21 godinu kada se udala 20. novembra 1947. godine. Na britanskom tronu je od 1952. godine, duže nego ijedan drugi britanski monarh. Takođe, njen brak sa princom Filipom najduži je u istoriji britanskih vladara.

Upoznali su se veoma rano. Kraljica Elizabeta II je tada imala samo 13 godina, a princ Filip tek 18.

Foto:EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Venčanje je održano u Vensminster Ebiju, a ceremoniju je prenosio BBC radio, koji je u tom trenutku slušalo čak 200 miliona ljudi širom sveta. Zbog toga je promenio i veroispovest, pa je iz pravoslavne prešao u anglikansku veru i dobio titulu vojvoda od Edinburga.

Princ Filip je jednom prilikom izjavio kako je tajna njegovog dugog braka sa kraljicom Elizabetom II u toleranciji. Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip imaju četvoro dece: princa Čarlsa, princezu Anu, princa Endrua i princa Edvarda.

Elizabeta II i Filip su rođaci

U pitanju je neka vrsta tradicije koja omogućava da se kraljevska loza nastavi i jače održi. Interesantno je da su su kraljica Elizabeta II i princ Filip u srodstvu preko dve linije. Jedna vodi od kraljice Viktorije, a druga od kralja Danske, Kristijana IX.

Ugovoreni brakovi česta su pojava u kraljevskim porodicama, ali to nije bio slučaj sa kraljicom Elizabetom II i princom Filipom. Nakon što su se upoznali kao tinejdžeri, rodila se ljubav, a i Filip je ostavio krajnje pozitivan utisak na tadašnjeg kralja, Elizabetinog oca.

Foto:EPA-EFE/FACUNDO ARRIZABALAGA

Filip je ostavio duvan zbog Elizabete II

Iako je princ Filip bio pasionirani pušač, ta njegova navika izuzetno je iritirala kraljicu Elizabetu II. Jedan od razloga jeste i taj što je istu zavisnost od duvana imao i njen otac. Zbog toga se na dan venčanja Filip zauvek odrekao cigareta.

2017. godine se povukao iz javnog života

Princ Filip povukao iz javnog života 2017. godine nakon što je prisustvovao paradi Kraljevskih marinaca u Bakingemskoj palati.

Kružile su glasine o Filipovom neverstvu

Spekulacije o Filipovom neverstvu pojavile su se pedesetih godina, pa je kraljevska porodica morala da ih negira preko zvaničnih izjava. Međutim, Sara Bredford, koja je napisala biografiju kraljice Elizabete II, tvrdi kako je Filip nastavio da ima ljubavne afere, ali među svojim imućnim prijateljskim vezama, kako se to ne bi otkrilo.

Saobraćajna nesreća

U januaru 2019. godine princ Filip je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u blizini imanja Sandringam, na istoku Engleske.

Kako je javio Bi-Bi-Si, princ Filip je vozio „rendž rover“, a nakon sudara drugo vozilo se prevrnulo na bok. Očevidac je britanskom javnom servisu rekao da je vojvoda nakon nesreće bio veoma potresen.

Boravak u bolnici

Vojvoda od Edinburga, koji ima 99 godina, primljen je preventivno u londonsku bolnicu Kralj Edvard Sedmi pre dve sedmice jer se nije osećao dobro.

Nije odmah saopšteno na koje probleme se žalio, da bi potom bilo rečeno da je u pitanju infekcija.

Potom je prebačen u drugu londonsku bolnicu – Svetog Vartolomeja – radi dodatnih pregleda na srcu, a u sredu je podvrgnut operaciji, prenosi BBC na srpskom.

Vojvoda od Edinburga je već 16 noći proveo u bolnicama. I princ Filip i kraljica Elizabeta, koja ima 94 godine, primili su prošlog meseca vakcinu protiv Kovida-19.

Izvor iz kraljevske porodice rekao je ranije za BBC da je vojvoda, koji u junu puni 100 godina, ušao u bolnicu na nogama – bez bilo čije pomoći.

Izvor iz Bakingemske palate izjavio je ranije da se princ Filip prošle sedmice nekoliko dana osećao loše, ali da to nije povezano sa korona virusom.

BONUS VIDEO:

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar