Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Petoro uhapšenih zbog pronevere prirodnog gasa koje Uskok sumnjiči za zločinačko udruživanje, zloupotrebu poverenja u privrednom poslovanju, pomaganje u tom kriminalu i pranje novca, određen je jednomesečni istražni zatvor, saznaje se na Županijskom sudu u Zagrebu.

U akciji koju su u subotu pokrenuli Uskok i policija, na meti istražitelja našli su se direktor INE Damir Škugor, predsednika Hrvatske advokatske komore (HOK) Josip Šurjak, njegov poslovni partner Goran Husić, s kojim je suvlasnik kompanije OMS Management., Škugorov otac Dane, i predsednica Marija Ratkić, direktorka preduzeća Plinara Istočna Slavonija.

Šteta za INU navodno premašuje milijardu kuna, nezakonita zarada Damira Škugora i njegovog oca gotovo pola milijarde kuna, dok je Goran Husić profitirao preko 90 miliona kuna, a Josip Šurjak 68,9 miliona kuna. Na računu njihove firme OMS-Ulaganje još je preko 200 miliona kuna nezakonito stečenog dobitka.

Istražitelji sumnjaju da je Škugor od juna 2020. do 27. avgusta 2022. godine u Zagrebu, Šibeniku i Vinkovcima, kao direktor plina i energetike Naftne industrije i zamenik predsednika Nadzornog odbora Plinare Istočna Slavonija, povezivao ostale osumnjičene u zajednički rad, pri čemu je prirodni gas, kojim raspolaže INA prodavao po cenama ispod tržišne.

U realizaciji plana prvotuženi je naložio da drugotuženi, u ime tuženog preduzeća, od HERA-e dobije dozvolu za obavljanje energetske delatnosti trgovine gasom, što je drugotuženi i učinio, saopštio je Uskok.

INA je na kraju oštećena za najmanje milijardu kuna, a optuženi i tuženo preduzeće ostvarili su neimovinsku korist od najmanje 848 miliona kuna, sumnjaju istražitelji.

Otkrivaju i da su osumnjičeni gas od INE kupovali za 19,5 evra i prodavali za čak 30 evra. Kako se saznaje, Škugor je na saslušanju tvrdio da nije kriv i da je gas prodavan po poslovnoj politici INE.

BONUS VIDEO: Mesto na Pagu u kome se dogodilo ubistvo

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar