Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Sukob nove Vlade Crne Gore na čelu sa njenim potpredsednikom Dritanom Abazovićem, i predsednika zemlje Mila Đukanovića, juče je dobio još jednu dimenziju; ovog puta, na meti nije samo Đukanovićeva imovina, već i porez koji on, kako Abazović tvrdi, duguje Crnoj Gori.

Dok priča o navodnom poštovanju Ustava i zakona, Milo Đukanović duguje 12,4 miliona evra poreza državi, saopštio je  Dritan Abazović, potpredsednik Vlade Crne Gore, uz poruku da „nema više nedodirljivih“.

Đukanović je potom odgovorio da je Abazovićeva objava da je poreski dužnik najobičnija laž i prevara, ali Abazović ne bi smeo da priča napamet i za njegove tvrdnje, očekuje se, postoje dokazi.

O Milovim (ne)plaćenim porezima će se po svoj prilici još raspravljati i ganjati u Crnoj Gori, ali ovime je Abazović – možda i nehotice – ponovo bacio svetlo na pitanje imovine dugogodišnjeg lidera DPS-a i predsednika Crne Gore.

Jedno je sigurno: skoro da je nemoguće precizno proceniti imovinu porodice Đukanović koja je gotovo tri decenije vladala Crnom Gorom.

Đukanović je u politiku ušao u vreme kada je sa roditeljima živeo u iznajmljenom stanu blizu autobuske stanice u Podgorici, a danas procene njegovog bogatstva variraju od desetina, preko stotina miliona, i poslednje milijardu evra. I ne samo njegovog. Procenjuje se da milione na svojim računima imaju i drugi članovi porodice Đukanović, poput brata Aca, sestre Ane, ali podmladak – Blažo Đukanović i Edin Kolarević.

Milioni se za prste lepe

U velikom tekstu o imovini porodice Đukanović, Centar za istraživačko novinarstvo Crne Gore pisao je da je cifra od 167 miliona dolara kojima raspolažu Đukanovići, a koja se često pominje, u stvari je procena iz 2009. godine, i to inostranih istraživačkih centara.

Pročitajte još:

Te godine Centar za istraživačko novinarstvo Srbije, koji je učestvovao u istraživanjima, navodi da samo Aleksandar Aco Đukanović, Milov brat, poseduje bogatstvo od 167 miliona dolara, da sestra Ana ima tri i po miliona, a sam Milo Đukanović – 14,7 miliona dolara. Nije precizirano na osnovu koje metodologije se došlo do te sume od ukupno 185,2 miliona dolara. Najverovatnije je da su procenjivane lična i imovina firmi porodice upisana u javne registre u Crnoj Gori.

Postavlja se, međutim, pitanje imaju li Đukanovići nekretnine u inostranstvu, tajne račune, vlasništvo upisano na tuđe ime…

U avgustu ove godine, recimo, objašnjavajući zašto je Crnoj Gori potreban Zakon o poreklu imovine kandidat za poslanika i šef kampanje koalicije Crno na bijelo Zoran Mikić prezentovao je na pres konferenciji dokument koji pokazuje da sin Ane Kolarević i sestrić donedavnog šefa režima Mila Đukanovića Edin poseduje stan u Njujorku na Menhetnu u vrednosti od 900.000 dolara.

“Ne želim ništa da impliciram niti da iznosim neke optužbe, ali podsećam javnost da je Ana Kolarević povezivana sa primanjem mita u aferi Telekom. Većinski paket akcija kompanije Telekom država je prodala Mađar Telekomu 2005. godine. Samo par meseci kasnije u aprilu 2006. godine Edin Kolarević, koji je tada imao 23 godine, kupuje i plaća kešom skupoceni stan u Njujorku za 900 000 dolara. Neka građani i javnost sami procene da li su ovde čista posla”, rekao je tada Mikić.

Milo Đukanović Foto: EPA-EFE/TOMS KALNINS

Nedeljnik Monitor je, zapravo, pre više godina došao do podatka da sin premijerove sestre, Edin Kolarević, ima stan u Njujorku od oko million dolara, a njegova sestra Emina u centru Beograda. I tu se završavaju nekretnine dostupne u registrima u inostranstvu.

Od 2009. – registrovana imovina Đukanovića je rasla. Od Limenke su zaradili oko 10 miliona eura. Aco je samo preko Zavoda za urbanizam i planiranje (RZUP) koji je privatizovao, dobio više milionskih poslov, pisao je CIN CG.

Milioni se lepe i kad prstom ne mrdnu. Aco je tako po osnovu rentiranja nekadašnje Pošte u centru Podgorice, koju je kupio po privilegovanoj cijeni, obezbedio prihod od blizu milion.

Milo je i vlasnik firme „Kapital invest“ koju je otvorio tokom jedne od kratkih pauza na političkoj sceni kada nije bio ni na jednoj funkciji. Preko ove firme 2007. godine kupio je akcije „Prve banke“.

Takođe, Đukanović je i vlasnik firme „Glo­bal Mon­te­ne­gro“, a nedavno je otkriveno da je 2006. godine osnovao ofšor firmu „Vagor investment limited“ na Kipru čije postojanje nije prijavljeno crnogorskim nadležnim institucijama.

Zlatna koka opsluživala i Šarića

Od 2009. godine rasla je i vrednost Prve banke, zlatne koke porodice Đukanović. Dokumenti do kojih je došla istrživačka mreža OCCRP otkrili su da je optuženi narko bos Darko Šarić deponovao milione u Prvu Banku Crne Gore, te bio jedan od njenih najvećih klijenata, pisao je CINS.

Foto: EPA/ANDREJ CUKIC

Ne samo da je otvarala račune i poslovala sa Šarićem, banka je njemu i njegovim saradnicima,odobravala neobično povoljne uslove. Šarića policija i tužilaštva optužuju da je bio vođa međunarodne mreže krijumčara kokaina iz Južne Amerike u Evropu koja je prošvercovala tone kokaina i oprala milione evra.

Banka, pritom, kako je pisao CIN CG, raspolaže hiljadama kvadratnih metara u crnogorskim gradovima poput Budve. Petrovca i Ulcinja.

Poslovna imperija za braću i sinove

Poslovni aranžmani Aca Đukanovića se dalje nižu u dostupnim istraživanjima i izveštajima i nakon svega njegovo poslovno carstvo mnogo je veće nego 2009. kada je rađena jedina poznata procena imovine porodice Đukanovića. A od tada su u igru ušlli i novi igrači.

Sin bivšeg premijera Blažo Đukanović izgradio je takođe imperiju. Sa svojom kompanijom BB Solar mladi Đukanović svake godine ugovori milionske poslove sa državom. Mlađi Đukanović je 25. juna 2018. godine od oca preuzeo i vlasništvo i rukovođenje firmom „Kapital invest“, nakon što je Milo izabran za šefa države. Istoga dana upisao se u Centralni registar privrednih subjekat kao suosnivač u firmi „Kodio“ sa 40 odsto akcijskog kapitala. Reč je o firmi čija je osnovna delatnost informacione tehnologije.

Foto: EPA/BORIS PEJOVIC

Pročitajte i:

Zanimljivo je da se na ime Ane Đukanović, po pretrazi katastra u trenutku kada je CIN CG objavio izveštaj, više nisu vodile nekretnine koje je nekada imala. Đukanovićeva je prema tadašnjim podacima posedovala samo na Veruši skromnu vikendicu.  Nekoliko godina pre toga na njeno ime bilo je više stambenih i poslovnih jedinica na najatraktivnijim lokacijama u Podgorici, od kojih je neke rentirala državnim organima.

Ipak, upravo se njeno pominje u „Rajskim papirima“, aferi koja je odjeknula 2017. godine kada je iz dve agencije za pružanje ofšor usluga i poslovnih registara procurelo 13 miliona dokumenata o ofšor biznisu moćnih ljudi širom sveta. U tim dokumentima navodi se da su Ana Đukanović (Kolarević) i njen partner Radomir Vukčević osnovali dve ofšor kompanije na Malti („Ranin Ltd“ i „Ruukki International Ltd“) koje su povezane sa rudarskom industrijom i preradom minerala.

Milo Đukanović, njegova supruga Lidija i sin Blažo, prema tadašnjim podacima, raspolagali su sa desetak stanova u Crnoj Gori.

Lidija je vlasnica porodične stambene zgrade od 121 kvadrata, stana od 85 kvadrata i pomoćne zgrade od 12 metara kvadratnih. Nekretnine, koje je naslijedila, nalaze se u podgoričkom naselju Tološi. Na njeno ime u katastarskim podacima zavedeno je i dvorište od 500 kvadrata i livada druge klase od 157.

Foto: EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Milo, milijarder i „siromah“

Prvi čovek „Atlas grupe“ Duško Knežević, u nizu optužbi na račun Mila Đukanovića koje je izneo prošle godine, rekao je da predsednik Crne Gore raspolaže bogatstvom od čak milijardu evra, kao i da je pozadina svih sukoba između njih dvojice novac i uticaj na investitore. Tako je po ko zna koji put u fokus javnosti došla imovina i bogatstvo Đukanovića, verovatno najkomplikovanija priča iz Crne Gore.

Jedno od poslednjih istraživanja na temu bogatstva „prve familije“ objavio je Međunarodni konzorcijum istraživačkih novinara (ICIJ) iz Vašingtona 2018. godine. Prema njihovim saznanjima Milo je mnogo siromašniji od cifre kojom se busao Knežević – tek 14,7 miliona evra. Stariji brat je i mnogo bogatiji i poseduje 167 miliona dolara, dok je njihova sestra Ana stekla imovinu u vrednosti od 3,5 miliona dolara.

BONUS VIDEO

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare