Skoro svih 500 svetskih vođa došlo je na sahranu kraljice Elizabete autobusom, dok je predsednika Sjedinjenih Država Džoa Bajdena na sahranu dovezla "zver" - kolona koju je činilo šest blindiranih vozila.

Svetskim liderima je rečeno da u ponedeljak odustanu od svojih diplomatskih vozila i da zajedno sa ostalima organizovano odu na sahranu u Vestminstersku opatiju.

Ovi planovi izazvali su bezbednosne zabrinutosti među diplomatama i zvaničnicima.

Foto: REUTERS/John Sibley

Međutim, američki predsednik Džozef Bajden, koji se obično kreće u blindiranom „kadilaku“ pod nazivom „zver“, i jedan je od retkih koji je samostalno došao na sahranu.

Pročitajte još:


Gradonačelnik Londona: Sahrana bezbednosni izazov bez presedana

Inače, pre nekoliko dana gradonačelnik Londona Sadik Kan je rekao da je sahrana britanske kraljice Elizabete Druge, kojoj će prisustvovati 500 zvaničnika, careva, kraljeva, kraljica, predsednika, premijera i drugih lidera iz celog sveta, kao i očekivanih stotina hiljada građana koji će se sliti u centar Londona predstavlja „bezbednosni izazov bez presedana“.

Dodao je da decenijama nije bilo toliko svetskih lidera na jednom mestu, i da se radi na različitim nivoima da se osigura da državna sahrana bude uspešna koliko god može biti.

Pomoćnik komesara londonske policije Stjuart Kandi rekao je da se radi o „izuzetno kompleksnoj“ policijskoj operaciji, najvećoj u istoriji policijskih snaga Londona, većoj nego za Olimpijadu u Londonu 2012.

Foto: REUTERS/Hannah McKay/Pool

Privremeno je zabranjena upotreba dronova iznad centralnog Londona, a aerodrom Hitrou će prizemljiti desetine letova da ne bi zvuk aviona poremetio pogrebnu službu.

Policija je postavila više od 36 kilometara ograda u centralnom Londonu da kontroliše mase ljudi, a biće pojačano saobraćanje podzemne železnice i vozova. Očekuje se da će oko milion ljudi da se slije u centralni London.

Sva dešavanja iz Londona pratite na našem blogu uživo.

VIDEO London pred sahranu: Britanija i ceo svet danas su ujedinjeni u ispraćaju kraljice Elizabete II

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar