Grafika: Our World in Data

Svetski ekonomski forum iz Ženeve objavio je podatke o državama s najvećim brojem vakcinisanih građana po broju potrošenih doza na 100 stanovnika.

Pročitajte još:

Na prvom mestu je Izrael sa čak 114.70 vakcinisanih na 100 stanovnika, što će reći da je svih stotinu Izraelaca vakcinisano s makar jednom dozom. Na drugom mestu su bogati Ujedinjeni Arapski Emirati s 80.48 vakcinisanih na 100 ljudi, a treći je Čile s njih 50.45.

U mnogim državama Latinske Amerike, gde je do sada od koronavirusa umrlo gotovo milion ljudi, vakcinisanje je počelo prilično rano, uglavnom kineskom vakcinom Sinovac. U Čileu koji broji 18 miliona stanovnika najavljuju kako će do juna vakcinisati sve svoje građane. Uprkos jako uspešnoj kampanji vakcinacije, ova zemlja se i dalje suočava s visokim stopama dnevne zaraze koja prelazi i 5.000 ljudi dnevno.

Četvrti na svetu po uspešnoj imunizaciji su Britanci s 48.64 doze na 100 stanovnika, a peta je mala ostrvska država u jugozapadnoj Aziji, Bahrein.

Foto:EPA-EFE/DUBAI GOVERNMENT MEDIA OFFICE

Bahrein, koji se proteže na čak 33 ostrva, spada među ekonomski visoko razvijene države Persijskog zaliva koje svoje bogatstvo temelje isključivo na izvozu nafte i prirodnog gasa. Zemlja s oko milion i po stanovnika smatra se finansijskim centrom arapskog sveta. U bahreinskim bankama se vode mnogi poslovi s naftom zemalja Persijskog zaliva, ali tamo zbog primamljivih radnih uslova i visokih zarada živi i priličan broj stranaca. Uoči prve trke nove sezone u Formuli 1 bahreinska vlast je nedavno ponudila besplatnu vakcinaciju protiv kovida Fajzerovim vakcinama svima iz Formule 1 koji dođu u tu zemlju. Bahrein, inače, ima više nego dovoljne zalihe čak pet različitih vrsta vakcina dostupnih stanovništvu: Fajzer/BioNTek, kineski Sinofarm, AstraZeneka/Oksford, ruski Sputnjik V i Džonson i Džonson.

Šesti na top listi vakcinisanih u svetu su, zahvaljujući Džou Bajdenu, Amerikanci s oko 42 potrošene doze na 100 stanovnika. Sedma na svetu je Srbija s 33.55 doza na 100 građana, a osmi Mađari s 26.81 dozom.

Mađarska je jedina država Evropske unije koja se može pohvaliti trenutnom dobrom stopom vakcinacije, i to prvenstveno zahvaljujući samostalnoj epidemiološkoj politici premijera Viktora Orbana. Mađarski program vakcinacije, uz raspoložive vakcine zapadnih proizvođača, uključio je i rusku vakcinu Sputnjik V i kinesku Sinofarm, i to ne čekajući odobrenja Evropske agencije za lekove (EMA), nego koristeći svoje pravo davanja zelenog svetla za hitnu upotrebu.

Od svih zemalja EU, dosad su jedino Mađarska i Slovačka kupile rusku vakcinu cjepivo, a pre nekoliko dana kupovinu milion doza Sputnjika V najavila je i Austrija.

BONUS VIDEO

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar