Požari, požar, grčka, italija, španija, turska
Foto: EPA-EFE/PANAGIOTIS KOUROS/Jose Manuel Vidal/VIGILI DEL FUOCO/ERDEM SAHIN

"Ako sada ne preduzmete mere u vezi sa klimatskim promenama, imaćete 'katastrofalne posledice' po svet", upozorio je lider sledećih pregovora Ujedinjenih nacija o klimi.

PROČITAJTE JOŠ:

„Mislim da nema druge reči za to“, rekao je Alok Šarma, britanski ministar zadužen za 26. konferenciju UN o klimatskim promanama, upozorevajući da će godišnji pregovori koji će se održati u Glazgovu, u Škotskoj u novembru, bila bi među poslednjim šansama da se ograniči globano zagrevanje i da se spasu životi, prenosi CNN.

„Ovo će biti najveće upozorenje do sada da ljudsko ponašanje alarmantno ubrzava globalno zagrevanje i zato COP26 mora biti trenutak da to ispravimo. Ne možemo da priuštimo sebi da čekamo dve godine, pet godina, 10 godina – ovo je trenutak“, dodao je on.

Šarmovi komentari su usledili dan nakon što je Međuvladino veće za klimatske promene objavilo svoju najnoviju procenu koja je nastajala godinama i koja će verovatno dati najuverljiviji uvid u razmere klimatskih promana koje je napravio čovek.

Ovo veći je upozorilo u posebnom izveštaju 2018. godine da svet ima rok do 2030. da drastično smanji svoju zavisnost od fosilnih goriva i spreči planetu da dostigne prag od 1,5 stepeni Celzijusa više nego u preindustrijskom nivou.

To je određeno kao ključna prekretnica iza koje će se dramatično povećati rizik od ekstremne suše, požara, popava i nestašica hrane.

Posledice globalnog zagrevanja već su bile jasne, rekao je Šarma.

„Svakodnevno vidite šta se dešava širom sveta. Prošla godina je bila najtoplija u istoriji, poslednja decenija najtoplija u istoriji“, rekao je on.

Samo ove nedelje je došlo do ozbiljnih požara u Grčkoj, Turskoj, Sibiru i SAD-u, dok su poplave koje su se događale jednom u veku, donele pustoš u delovima Evrope i Azije.

Leto rekordnih vrućina je u južnoj Evropi pokrenulo razorne požare koji su unštili šume, domove i vitalnu infrastrukuru od Turske do Španije.

„Mislim da nam nije ostalo mnogo vremena, ali mislim da se opasno približavamo trenutku u kojem možemo i zakasniti“, rekao je on.

Bonus video: Bukti požar na Eviji

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram