Foto: Profimedia, EPA/EFE

Nakon što su potpuno razorile Severodonjeck, ruske trupe preusmerile su napade na susedni ukrajinski grad Lisičansk koji trenutno prolazi kroz pravi pakao.

Da je situacija katastrofalna potvrdio je i ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski koji je rekao da iako ukrajinske snage još uvek opstaju u ovim gradovima, ruska vojska ih brojčano nadmašuje i ima više oružja.

Pročitajte još:

„Ima ih više, moćniji su, ali imamo sve šanse da se borimo u ovom pravcu“, rekao je Zelenski, dodajući da su sve u ovim gradovima ulične borbe sve intenzivnije, da se često vode „od kuće do kuće“. Policija veruje da „saradnici okupatora javljaju Rusima informacije“. Do sada je uhapšeno između 30 i 40 saradnika Rusa, koji su navodili vojnike da gađaju kuće njihovih komšija i drugih građana.

„Neselektivno granatiranje Rusa pretvorilo je Severodonjeck i njegov bratski pobratim Lisičansk u mrtve gradove“, rekao je Zelenski.

O tome kojom jačinom ruske snage napadaju ovaj grad najbolje govori činjenica da njegovi stanovnici ne znaju kada im se približava vazdušna opasnost – jer u njemu nema struje za napajanje sirena.

Foto: SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Bez sirena, jedina upozorenja su eksplozije koje dolaze prekasno ne ostavljajući vremena da se potraži sklonište.

Ali, na hiljade civila koji i dalje ostaje Lisičansku skoro potpuno zaviseći od isporuke pomoći. Ako su namirnice dostupne, prodaju se za gotovinu, što je teško dobiti jer bankomati ne rade bez struje.

Opcije za ishranu ljudi u Lisičansku i Severodonjecku ili evakuacija iz njih – isparavaju, rekao je guverner Luganske oblasti Sergej Hajdaj.

„Tri meseca pokušavamo da ubedimo ljude da odu jer će Rusi uništiti ove gradove. Ovo je evakuacija, a ne deportacija“, rekao je Hadaj i dodaje da bi to mogao da postane ozbiljan problem, jer će uskoro napuštanje grada biti apsolutno nemoguća.

O tome koliko je za rusiju važna ova bitka javno je potvrdio i portparol Ministarstva odbrane Oleksandr Motuzjanik koji je rekao da Rusija ne štedi trupe ili opremu u svom pokušaju da zauzme Severodonjeck.

Ipak, ovako snažni udari na ove gradove, ne iznenađuju obzirom da ruska vojska njihovim osvajanjem uspostavila potpunu kontrolu nad regionom Lugansk. Praktično bi ruskoj vojsci omogućilo dolazak do administrativne granice regiona. Odatle bi onda mogla da napreduje dalje na zapad, ka Kramatorsku, drugom administrativnom centru u Donjeckoj oblasti. Kramatorsk je jedan od poslednjih velikih industrijskih gradova u Donbasu koji je još u potpunosti pod kontrolom Kijeva.

BONUS VIDEO: Ruska vojska patrolira Severodonjeckom

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar