Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Najbogatije svetske ekonomije primenjuju mere pomoći u trenutku slabljenja svetske ekonomije pod pritiskom pandemije koronavirusa. Jedna od poslednjih evropskih prestonica koja se priprema za blokadu je London.

Sa skoro 219.000 obolelih i 8.900 preminulih epidemija, potpuno nepripremljeni svet, upoređuje je sa periodom Drugog svetskog rata, svetskom finansijkom krizom 2008. ili pak erom Španske groznice 1918, piše agencija Rojters, a prenosi Glas Amerike.

“Sve podseća na vreme kada je harala kuga”, priča argentinska hotelijerka Patricija Duran, dok zatvara praznu knjigu rezervacija za dva hotela čija je vlasnica u blizini Iguazu vodopada.

“Hoteli su prazni – turizam odumire”, zaključuje ta hotelijerka.

Pročitaj i:

Turizam i aviosaobraćaj najviše ispaštaju jer se, u svrhe suzbijanja pandemije, insistira na minimalnom kontaktu među ljudima. Malo je privrednih sektora pošteđeno krize koja preti izazivanjem dugotrajne globalne recesije.

U Sjedinjenim Državama, Evropi i Aziji umanjene su kamatne stope, u svrhe povećanja likvidnosti i pokušaja stabiliacije ekonomskih kretanja. Sve to događa se u okolnostima samoizolovanih mušterija, prekinutih lanaca nabavke, otežanog transporta i blokiranog poslovanja.

Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

SAD su prijavile skoro 8.000 obolelih – dok ih je preminulo 151. Milioni građana borave i rade od svojih kuća.

Lokalna ekonomija kineske zajednice u Njujorku, teško je pogođena zbog epidemije koronavirusa. Kineska privredna komora u najvećem američkom gradu procenjuje da je epidemija uticala da za 50 odsto padne promet u keteringu, trgovini i turizmu. Da bi se posao održao, predsednik Komore Ju Džinšin preporučuje kineskim trgovcima da prihvate novu stvarnost:

„Na primer, manje ljudi dolazi u restorane, ali zato više naručuju za poneti“.

Za sada nema planova za otpuštanje radnika, ali ako se kriza nastavi u Njujorku, i to će se razmatrati.

Britanija, čiji se pristup sprečavanju širenje pandemije koronavirusa razlikovao od većine država sveta, počinje pripreme za blokadu prestonice Londona. Očekuje se da će stanice podzemne železnice i škole biti zatvorene u petak.

Oko 20.000 vojnika je u pripravnosti u slučaju potrebe da Kraljica Elizabeta napusti dvorac u Vindzoru u kome se nalazi. U Britaniji su od koronavirusa do sada preminule 104 osobe, a prijavljena su 2.626 slučaja zaraze.

Rusija je prijavila prvi smrtni slučaj od koronavirusa. Tračak nade za svet dolazi iz Kine, države koja je obelodanila da je među njenim građanima prekinuto prenošenje bolesti. U zemlji koja je primenila drakonske mere suzbijanja, prijavljena su trideset četiri slučaja, za koje tamošnje vlasti navode da su pristigli van njenih granica.

Virus, za koji se smatra da je nastao u Kini krajem 2019, proširio se na 172 nacije i teritorije. U poslednja dvadeset četiri časa prijavljeno je 20.000 novoobolelih – što je novi dnevni rekord.