Alexei Navalny
Aleksej Navaljni Foto:EPA-EFE/PATRICK SEEGER

Rusija se sukobila sa Nemačkom i pet njenih zapadnih saveznika na mesečnom zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija u vezi sa trovanjem opozicionog aktiviste Alekseja Navaljnog.

Predstavnik Moskve tražio je dokaze da je sovjetski nervni otrov novičok upotrebljen protiv kritičara Kremlja, dok je ambasador Nemačke rekao da su nalazi nemačkih stručnjaka predati međunarodnoj agenciji za hemijsko oružje, prenosi AP.

Sukob između Rusije i Nemačke dogodio se na mesečnom zasedanju Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, na kojem su učestvovali i ambasadori Sjedinjenih Država, Belgije, Velike Britanije, Estonije i Francuske, koji su izrazili zabrinutost zbog tvrdnji Berlina da je ruski opozicioni lider Aleksej Navaljni žrtva napada hemijskim oružjem.

Pročitajte još:

Ambasador Velike Britanije Džonatan Alen je rekao da sličan nervni otrov upotrebljen na jugu Engleske 2018. godine protiv ruskog špijuna Sergeja Skripala i njegove ćerke, što je Moskva više puta demantovala. Alen je pozvao Rusiju da “hitno sprovede potpunu i transparentnu istragu korišćenja ovog zabranjenog hemijskog oružja”.

Zamenik američkog ambasadora pri UN Norman Čalet osudio je trovanje Navaljnog i pozvao Rusiju da dovede pred lice pravde osobe odgovorne za ovaj incident.

Ruski ambasador pri UN Vasilj Nebenzia je Savetu bezbednosti saopštio da je Rusija strana koja je najviše zainteresovana da otkrije šta se dogodilo Navaljnom i da Moskva želi da Nemačka podeli dokaze do kojih je došla i naglasio da ruski doktori koji su spasili njegov život nisi otkrili prisustvo otrova.

Nemački ministar odbrane je rekao da su dokazi o trovanju predati Organizaciji za zabranu hemijskog oružja u Hagu, koja se stara o implementaciji Konvencije o hemijskom oružju.

Ambasador Nemačke pri UN Kristof Hojsgen je otpužio Rusiju da pokušava da skrene pažnju sa incidenta i da to nije pitanje koje se tiče Nemačke i Rusije, već „pitanje međunarodne zabrinutosti“ u vezi sa upotrebom hemijskog oružja.

Pročitajte i:

Ruski ambasador je istakao da ovo pitanje jeste pitanje odnosa između Nemačke i Rusije, a ne međunarodno pitanje.

On je napomenuo da će, ukoliko ne pruži na uvid podatke o slučaju u vezi sa Navaljnim, Moskva smatrati da Nemačka odbija da se utvrdi istina u istrazi.

Takav potez smatraće se provokacijom protiv Rusije, koja će definitivno narušiti rusko-nemačke odnose i međunarodne odnose u celini, rekao je Nebenzia.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi