Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITAS

Atinski apelacioni sud koji odlučuje o izricanju presude članovima neonacističke stranke Zlatna zora osuđenim zbog zločinačkog udruživanja, sutra će nastaviti ročište.

Sud će u 11 časova objaviti odluku o potencijalnim olakšavajućim okolnostima, a zatim će početi sa objavljivanjem kazni, piše Katimerini.

Konačna odluka o kaznama i tome ko će biti poslat u zatvor biće najverovatnije doneta u ponedeljak.

Hiljade ljudi okupilo se danas ispred suda u Atini da bi čuli presudu u istorijskom, petogodišnjem suđenju aktivistima neonacističke partije.

Sud je u sredu presudio da su od 18 bivših poslanika stranke kojima je suđeno, sedmorica, uključujući lidera stranke Nikosa Mihaloljakosa, bili krivi za vođenje zločinačke organizacije i preti im između pet i 15 godina zatvora.

Foto: EPA-EFE/DIMITRIS TOSIDIS

Jorgos Rupakias, optužen da je kao pristalica stranke 2013. godine zadao smrtonosne ubodne rane reperu Pavlosu Fisasu, proglašen je krivim za ubistvo, posedovanje i upotrebu oružja i suočava se sa potencijalnom doživotnom kaznom.

Ostalih 11 je proglašeno krivim za zločinačko udruživanje za šta je predviđena potencijalna kazna od pet do 10 godina.

Presuda, koja je kulminacija petogodišnjeg suđenja, izazvala je oduševljene okupljenih ispred suda u Atini.

Foto: EPA-EFE/PANTELIS SAITAS

Zlatna zora je 2012. osvojila 18 mesta u parlamentu, iskoristivši duboku ekonomsku krizu u koju je zemlja upala. Stranka je bila u parlamentu do 2019. kada nisu prešli cenzus.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar