Foto:EPA-EFE/NICOLAS LAMBERT/EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG/EPA/ROBERT GHEMENT/EPA/AARON UFUMELI/EPA/YOUSSEF BADAWI

Neretko se dešava da najveći svetski diktatori žive u velikom luksuzu, dok njihov narod grca u siromaštvu. Zajedno sa njima u velikom novcu i raskoši uživaju i njihove supruge. One su uz svoje muževe u i dobru i zlu, pa čak i kada se desi da neki od njih budu optuženi za represiju i ubistva. Paradoksalno, one se bave dobrotvornim radom i često se zalažu za prava žena i dece.

PROČITAJTE JOŠ:

Asma al Asad

Ona je udata za sirijskog predsednika Bašara al Asada. Par ima troje dece. Ovaj par je u centru pažnje zbog građanskog rata koji se poslednjih nekoliko godina vodi u Siriji. Taj sukob je devastirao zemlju i ne nazire mu se kraj.

I dok sa jedne strane postoje ljudi koji veruju da Asma nema nikakve veze sa radom koji vodi njen suprug, drugi misle da ga ona podržava. Asmu al Asad inače zovu „Pustinjska ruža“, a neki i „Prva dama pakla“, za koju se mnogi zapadni mediji pitaju kako podnosi i odobrava brutalnost režima svog supruga.

Asma je odrasla u Londonu sa roditeljima kardiolozima. Tamo je išla i na fakultet, završila je francusku književnost i ekonomiju. Osim arapskog i engleskog, tečno govori španski jezik, pa je kratko radila kao investicioni bankar u Njujorku.

Bašar je doktor medicine koji se specijalizovao za očnu hirurgiju u Londonu, kada je 1994. godine njegov stariji brat Basil, koji je trebao da nasledi oca, poginuo u saobraćajnoj nesreći. Zapadni mediji su pisali da je par trošio veliki novac na nakit, dizajniranje interijera svojih nekretnina i kupovinu odeće, dok su bombe padale na njihovu zemlju. Za svog supruga Asma ima samo lepe reči, prenosi Express.hr.

U više je navrata odbacila ponude da napusti zemlju sa decom i ostavi supruga Bašara al Asada, odgovarala je kako nikada nije niti pomislila da bi mogla biti negde drugde. Uvek je isticala kako ne bi mogla da uči decu da vole svoju zemlju, a da u isto vreme žive negde drugde. Uprkos tome što su te ponude uključivale i zaštitu, pa čak i finansijsku sigurnost, Asma je isticala kako se iza tih ponuda skrivala druga namera. Tvrdila je kako je to bio pokušaj da se njenim odlaskom od supruga i iz Sirije razbije poverenje naroda u predsednika.

Bila je uverena kako bi njen odlazak negativno uticao na samog predsednika jer u očima sirijskog naroda oni su bili sirijski Romeo i Julija. Njen dan počinje vožnjom dece u školu i taj zadatak nije nikada prepustila nekom drugom. Nakon toga odlazi na teren obavljajući razne humanitarne aktivnosti.

Foto:EPA/YOUSSEF BADAWI

Sabika, prva žena kralja Bahreina

Sabika je prva žena kralja Hamada, a osim što je brižna majka četvoro dece (jedan je i krunisani princ) ona je i aktivistkinja za prava žene i dece u Bahreinu, ali i u svetu. Zbog svojih zalaganja zasedala je i u Ujedinjenim Nacijama. Ona je bila na čelu Vrhovnog saveta za žene u Bahreinu i podsticala žene da glasaju u svojoj zemlji.

Dinastija Al Kalifa vlada Bahreinom od 1783. Godine. Hamad je proglašen kraljem 2002. godine, a pre toga je imao titulu Emira. Posle pobune protiv njegove vlasti 2011. godine,” Amnesti Internešnl” osudio je propast vlasti Bahreina zbog represije koja je uključivala zabranu svih javnih okupljanja, oduzimanje državljanstva onima koji su govorili protiv vlasti i mučenje odraslih i dece, prenosi Biznis insajder.

Emine Erdogan

Ona je prva dama Turske i supruga turskog lidera Redžepa Tajipa Erdogana. Medijima je uvek interesantna, a često se ističe da se njeni stavovi ne razliku od stavova njenog supruga. Uloga prve dame u Turskoj je da razmenjuje mišljenja sa drugim prvim damama o raznim projektima društvene odgovornosti prilikom stranih poseta.

Emina je rođena u Uskudaru u Istanbulu, a njena porodica je arapskog porekla i potiče iz jugoistočne pokrajine Sirt. Ona je najmlađa od petoro dece i pohađala je umetničku školu, ali ju je napustila pre diplomiranja. Pridružila se „Idealistima za žensku asocijaciju“, tokom čijih aktivosti je upoznala svog muža. Venčali su se 4. februara 1978. godine i imaju četvoro dece Ahmeta, Sumeie, Nekmetina Bilala i Esru.

Kada je njen muž izabran za predsednika opštine Metropolitan u Istanbulu, Emine je počela da učestvuje u mnogim projektima od velikog društvenog značaja. Emine je poznata i po tome što je hvalila ženski obrazovni sistem koji je postojao u haremima tokom Otomanske imperije.

Ona prati kulturna i umetnička dešavanja u zemlji. Pobornica je zdravog života i jede prirodnu hranu, a tokom slobodnog vremena voli da čita i sluša svetsku muziku. Iako tvrdi da živi veoma skromno i u skladu sa strogim muslimanskim vrednostima, širom sveta je poznata njena strast za dizajniranom odećom i antikvitetima.

Sa mužem živi u ogromnoj palati nedaleko od turske prestonice Ankare, a izgradnja ovog velelepnog zdanja koštala je 590 miliona evra. Zdanje poznato i kao „Bela palata“ koštala je duplo skuplje nego što je prvo bilo planirano, a Erdogan je istakao da poboljšava imidž Turske u svetu. Emine je uvek uz svog supruga. Tokom predsedničkih kampanja često mu pravi društvo, a na glasanje par dolazi zajedno.

Foto:EPA-EFE/NICOLAS LAMBERT

Šantal, prva dama Kameruna

Šantal je poznata kao trendseterka i čak ima Tambler profil posvećen njenim frizurama. Prva dama Kameruna je vrlo društvena osoba i čak je upoznala Mišel Obamu, Paris Hilton i Papu Franju. Bija je rekla kako su joj omiljeni evropski dizajneri Dior i Šanel i da je većina odeće u njenom garderoberu unikat. Ona je 38 godina mlađa od supruga i član je kluba Afrička sinergija koji se bavi pronalaženjem leka za HIV i sidu u Kamerunu, Obali slonovače i Burkini Faso.

Predsednik Bija je na vlasti preko 30 godina i 2008. godine je sam ukinuo dužinu mandata da bi mogao da vlada dok je živ. Njegovo državno obezbeđenje bilo je optuženo za ubijanje onih koji bi se pobunili protiv vlasti, a koristili su i različite nasilne metode nasilja i mučenja. Navodno, Bijan ima platu koja je 229 puta veća od prosečne u njegovoj zemlji.

Ri Sol-džu

Ri Sol Džu je supruga severnokorejskog lidera Kim Džong-una i  prva dama te zemlje. Ona je navodno rođena između 1985. i 1989., mada niko ne zna tačno, a navodi se kako joj to i nije pravo ime, već pseudonim. Njena porodica deo je severnokorejske političke elite. Dolazi iz akademske porodice, otac joj je profesor, a majka porodični lekar. Brojni izvori tvrde kako je ona ceo život odgajana da mu bude supruga, kao i uostalom brojne devojke koje su bile primerenih godina za, danas-sutra, venčanje sa Kimom.

Foto: EPA-EFE/KCNA

Završila je srednju školu u Pjongjangu i studirala muziku u Kini, što nije ništa neobično budući da je poznato da je Kim veliki obožavalac plesa i pesme, a u ženama vidi nekog “čija je dužnost da ga zabavljaju”. Navodi se da je Ri postdiplomac na Univerzitetu Kim Il-Sung i navodno radi na tome da stekne zvanje doktora nauka.

Navodno je neko vreme bila deo orkestra Unhasu i imala je nekoliko javnih nastupa. Severnokorejske vlasti i policija sproveli su stroge mere uništenja svih materijala koji prikazuju Ri Sol-Džu u toj fazi života, jer sada više nije primerena činjenica da je pevala drugima osim njemu. Osim toga, ona je navodno bila i aktivna atletičarka i takmičila se na Azijskom atletskom prvenstvu koje je održano u Južnoj Koreji.

Do njihovog upoznavanja i braka nije došlo jer je Ri Kimu “zapela za oko”, već zato što je njegov otac, predosećajući da je lošeg zdravstvenog stanja pre moždanog udara, dogovorio njegov brak 2008. godine, a on se i dogodio 2009. godine. I dok se ponekad pojavljuje na raznim društvenim marševima i manifestacijama sa svojim suprugom, zabeleženi su duži periodi – od čak godinu do dve, kad Ri Sol-Džu uopšte nije bilo moguće videti. Spekulisalo se tada da je Kim možda ubio, ali manje drastične ideje kažu kako joj Kim zabranjuje izlaske kao “trening discipline”.

Pretpostavlja se da par ima troje dece. Godine 2018. Ri Sol-Džu preuzela je i diplomatsku ulogu. U martu te godine je posetila Kinu sa suprugom, gde su se sastali sa kineskim liderom Si Đinpingom i njegovom suprugom. U aprilu iste godine, uoči međukorejskog samita, Ri je dobila titulu „poštovane prve dame“ (do tada su je zvali „drugarica“). U maju te godine se sastala sa američkim diplomatama i pomogla je da se ublaže tenzije. Takođe je pomogla da se ugosti kineski lider Si Đinping i njegova supruga, koji su posetili Severnu Koreju u junu 2019. godine.

Ri Sol Džu Foto: EPA-EFE/KOREA SUMMIT PRESS POOL

Kostansija, prva dama Ekvatorijalne Gvineje

Konstansija je prva dama Ekvatorijalne Gvineje i dobijala je brojne nagrade za svoja zalaganja za prava žena i dece kroz nevladinu organizaciju koje je osnovala. Ona je majka predsednikovog najstarijeg sina koji nosi njegovo ime i koji je imenovan za njegovog naslednika.

Predsednik Mbasogo je došao na vlast posle državnog udara, a pre toga je bio na čelu državne vojske pod režimom prethodnog diktatora. On je optužen za kanibalizam, to jest da jede delove tela svojih protivnika da bi dobio moć. Posle preko 35 godina na vlasti, on je afrički lider koji najduže vlada, iako se priča da će uskoro umreti jer pati od raka prostate. Ipak, on tvrdi da je savršenog zdravlja i da se redovno bavi sportom.

Elena Čaušesku

Bila je supruga bivšeg rumunskog predsednika Nikolaja Čaušeskua, koji je ubijen tokom revolucije u ovoj državi 1989. godine. Posle svega što je on uradio tokom svoje vladavine bila je spremna da pobegne sa njim, a onda su zajedno otišli u smrt. Par je zarobljen i na Božić 25. decembra 1989. godine, osuđeni su na smrt i streljani.

Ona se razlikuje od ostalih žena diktatora samo po tome što je rođena u siromašnoj porodici i što nije završila ni osnovu školu. Nikada se nije borila za prava žena, već im je ta ista prava uskraćivala. Početkom svog punoletstva Elena se počela da se zanima za politiku. Tako se već 1937. u 21. godini pridružila Rumunskoj Komunističkoj stranci. Dve godine kasnije upoznaje svog supruga, budućeg predsednika Rumunije.

Odmah su se zaljubili. Međutim, njihova veza je prekinuta nakon što je Nikolae počinio prestup i tako što je bio poslat u zatvor gde je služio višemesečnu kaznu. Nakon izlaska iz zatvora, Nikolae je opet bio sa Elenom.

Par se venčao 1947. godine, imali su dvoje biološke dece, a jedno dete su usvojili. Osim toga što je bila prva dama, Elena je bila saradnik i saveznik svog supruga, koji je Rumunijom vladao gvozdenom pesnicom. Putovali su po svetu, a dok je njihov narod živeo na ivici gladi, oni su uživali u luksuzu.

Uglavnom Elena je, izuzetno uživala u kolekciji krznenih bundi od najrazličitijih divljih životinja. Tako su se u ormarima našle bunde od leoparda, tigra, zebre, jaguara i polarnih lisica. Ali danas se može razgledati i velika palata koju joj je izgradio njen suprug, prenosi Express.hr. To je najveća palata u Evropi, a unutra je pravo bogatstvo koje je Elena naručivala iz svih krajeva sveta.

Foto:EPA/ROBERT GHEMEN

Dženet Kagame, prva dama Ruande

Dženet Kagame se vratila u svoju domovinu Ruandu nakon genocida 1994. i od tada se bori za prava žena i dece. Ona se usredsredila na okončanje epidemije HIV i poboljšanje života žrtava. Otkad je počela da se zanima ovim pitanjem, broj ćrtava je prepolovljen.

Predsedniku Kagameu se pripisuju oporavak Ruande od rata i genocida, smanjenje korpucije, jačanje prava žena i jačanje ekonomije, ali njegova vlada je do ovih rezultata došla preko čvrstih ograničenja slobode izražavanja i slobode okupljanja, prenosi Biznis insajder.

Grejs Mugabe

Ona je bivša prva dama Zimbabvea, koja je nameravala da stupi na čelo te države posle svog supruga Roberta Mugabea. Ona u tom slučaju odskače od standarnog šablona žene diktatora, pošto je imala velike političke ambicije. Učestvovala je u uklanjanju nekoliko osoba koje su se nametnule kao potencijalni naslednici njenog supruga.

Grejs je čak četiri decenije mlađa od svog muža, koji važi za najstarijeg lidera na svetu. Na vlast je došao 1980. godine i dok je on živeo na visokoj nozi, njegova zemlja se borila sa siromaštvom. Gospođa Mugabe je oduvek bila pristalica svog muža, a čak je izjavila da bi on mogao da dobije podršku naroda i kada umre.

Par se venčao na luksuznoj ceremoniji 1996. godine i imaju troje dece. Njihovo venčanje u domaćim medijima je označeno kao „svadba veka“. Na venčanju je bilo 40.000 ljudi, a među gostima je bio i Nelson Mendela. U zemlji je zovu „Guči Grejs“ i „Prvi kupac“, jer mnogo voli da kupuje. Kritikovali su je zbog njene stalne opsednutosti kupovinom. Volela je troši novac na raskošne vile, automobile, dragulje i odeću.

Zajedno sa svojim mužem je bila pod sankcijama SAD i EU. Imali su zabrane putovanje, optuženi su za nedemokratske izbore i za represivnu političku vlast. Njen suprug bivši lider Zimbabvea Robert Mugabe, bio je prinuđen da podnese ostavku na svoju poziciju krajem 2017. godine. Preminuo je 2019. godine.

Foto:EPA/AARON UFUMELI

Silija Flores

Ona je supruga venecuelanskog predsednika Nikolasa Madura i prva dama te zemlje. Silija i Nikolas upoznali su se pre 19 godina, a spojio ih je niko drugi do pokojni predsednik Ugo Čaves. Maduro je bio Čavesov telohranitelj, a Silija je predvodila advokatski tim tadašnjeg predsednika Venecuele, koji ga je branio i odbranio na sudu nakon neuspelog pokušaja puča.

Floresova ima nadimak „Prva žena borac“, koji joj je dao Maduro. Prva je žena koja obavlja funkciju predsednice Narodne skupštine Venecuele. Uejdno je i državni tužilac.

Predsednik Maduro došao je na vlast 2013. godine, od kada je na stalnoj meti Zapada, kao i njegov prethodnik Ugo Čaves. Venecuela je pod sankcijama SAD, a Maduro je nedavno naredio hapšenje više od 100 tajkunskih biznismena koji su „štetili državi“, što je narod dočekao sa oduševljenjem.

Sara Nazarbajeva

Sara je prva dama Kazahstana i supruga Nursultana Nazarbajeva, po struci inženjerka ekonomije.

Za Nazarbajeva se udala nakon mature 1962. godine i rodila mu tri ćerke – Darigu, Dinaru i Aliju. Godine 1997. pokrenula je Nacionalni dečji rehabilitacioni centar i otvorila nekoliko SOS dečjih sela, porodičnih naselja za napuštenu decu. Za svoj humanitarni rad sa napuštenom decom nagrađena je od Svetske zdravstvene organizacije 1997. godine. Titulu Prve dame Kazahstana nosi od 1991. godine i čvrsto stoji uz svog supruga, pružajući mu veliku podršku.

Njen suprug je predsednik već nekoliko decenija, a optužen je za ugrožanje ljudskih prava i političkih sloboda. Takođe je bio optužen i za korupciju kao i za nasilje nad ženama.

Tatjana Karimova

Tatjana Karimova, supruga pokojnog uzbekistanskog predsednika Islama Karimova. Ona je diplomirani ekonomista, a mahom se bavi humanitarnim radom.

Uzbekistanskom prvom paru navodno jedno vreme nisu cvetale ruže. Prema pisanju medija, njih dvoje su neko vreme bili razdvojeni. Najstarija ćerka optužila je Tatjanu za „veštičarenje“, a odnosi u porodici daleko su od harmoničnih.

Na čelu zemlje bio je od 1989. godine, kada je na čelo došao kao lider tadašnje Komunističke partije Uzbeksitana, tada još delo SSSR-a. Opozicija ga je optuživala za represiju, ali on za to, poput mnogih državnika sličnih njemu, nije mnogo mario. Islam Karimov je preminuo 2016. godine.

Imelda Markos

Svet jako dobro pamti Imeldu Markos, nekadašnju prvu damu Filipina i udovicu diktatora Ferdinanda Markosa. Sredinom 80-ih godina svet se zgranuo kad su, nakon Markosovog svrgavanja, upali u njihovu rezidenciju i pronašli posebnu prostoriju u kojoj je diktatorova supruga čuvala cipele.

Foto:EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

Na desetine polica koje su se protezale od poda do plafona, prebrojili su čak 3.400 pari raznobojnih štikli. Istovremeno, filipinski narod je umirao od gladi i životario ispod ljudskog dostojanstva, prenosi Express.hr.

Imeldu su optužili da je tokom 20-godišnje vladavine Ferdinanda Markosa, ukrala milijarde iz državne blagajne. Iako se te 1986. godine činilo da će biti najstrože kažnjena, nikad nije osuđena.

Kako je kasnije objasnila, cipelama je htela da promoviše filipinsku industriju obuće, a kasnije joj je filipinska vlada konfiscirala i velike količine skupocenog nakita, ali je ona rekla da ih je sakupljala samo zato da ih sačuva jer su to bili istorijski komadi nakita koje su nekada nosile kraljevske glave.

Nakon što su Ferdinanda Markosa svrgnuli sa vlasti, par je živeo na Havajima, gde je Marcos i preminuo. Pet godina kasnije Imelda se vratila na Filipine, ušla u trku za predsednika, izgubila je, ali je postala zastupnica u parlamentu, sa prijavljenom imovinom od oko 20.000.000 američkih dolara.

Foto:EPA-EFE/FRANCIS R. MALASIG

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram