Foto: matej kastelic / Panthermedia / Profimedia

Stručnjaci sa Univerziteta Koledž London (UCL) otkrili su da Britanka Džo Kameron ima mutacije u genu FAAH-OUT koji joj omogućavaju da ne oseća bol, teskobu ili strah.

Takođe se veruje da isti biološki mehanizmi omogućavaju brže zarastanje rana, prenosi Dnevnik.hr.

Istraživači su rekli da otkrića koja su objavljena u časopisu „Brain“, otvaraju vrata novim istraživanjima lekova u oblasti lečenja bola i zarastanja rana.

„Preciznim razumevanjem onoga što se događa na molekularnom nivou, možemo da otkrijemo počnemo šta se događa i to otvara mogućnosti za otkrivanje lekova koji bi jednog dana mogli da imaju dalekosežne pozitivne učinke za pacijente“, rekao je profesor sa katedre medicine Džejms Koks.

Džo Kameron živi u blizini jezera Loh Nes, a na naslovne strane novina dospela je 2019. kada su naučnici sa UCL-a objavili da zbog mutacija u prethodno nepoznatom genu FAAH-OUT ne oseća bol, stres ili strah.

Za ovo stanje je saznala sa 65 godina kada je imala probleme s kukom, a kasnije se otkrilo da ima tešku degeneraciju zgloba iako nije osetila nikakvu nelagodnost ili bol, piše Sky News.

Imala je operaciju ruke u bolnici Rejdžmor u Invernesu nekoliko meseci kasnije i nakon toga nije prijavila nikakav bol, iako je tretman sam po sebi vrlo bolan.

Pročitajte još:

Nadovezujući se na taj rad, istraživači su otkrili da mutacija FAAH-OUT smanjuje „ekspresiju“ gena FAAH, koji je povezan s bolom, raspoloženjem i pamćenjem.

Tim je otkrio da su razne aktivnosti enzima u genu FAAH značajno smanjene u slučaju Džo Kameron.

Takođe su analizirali uzorke tkiva kako bi proučili učinke mutacija gena FAAH na druge molekularne puteve i otkrili povećanu aktivnost u drugom genu, poznatom kao WNT16, koji je prethodno bio povezan s stvaranjem kostiju.

BONUS VIDEO Japanski milijarder se vratio na Zemlju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar