Foto: REUTERS/Sultan Al Hasani/File Photo

Građanima Omana više nije potrebna dozvola da se venčaju sa stranim državljanima, što je potvrđeno kraljevskim dekretom. To je ujedno i jedna od vrlo retkih društvenih reformi koja je sprovedena u konzervativnoj zalivskoj zemlji.

Od kada je preuzeo vlast 2020. godine nakon 50-godišnje vladavine sultana Kabusa, sultan Haitam bin Tarik el Said započeo je dugoočekivane reforme kako unapredio fiskalnu stabilnost i privukao strane investicije, prenosi RTS pozivajući se na Rojters.

Prema pisanju medija, Omanci su prethodno morali da ispune određene uslove kako bi se venčali sa strancima, a neodobreni brakovi su novčano kažnjavani.

U nedelju je sultan Haitam poništio zakon iz 1993. godine kojim je ministar unutrašnjih poslova odobravao svaki brak sa stranim državljanima.

„Činjenice, životne okolnosti i ekonomska situacija su se promenili“, istakao je advokat Salah el Makbali.

Kraljevski dekret i dalje navodi određena ograničenja – da brak ne sme da krši šerijat, javni red i da nosioci određenih državnih funkcija ne mogu da se venčavaju za strance. Svi ostali slučajevi, koji su ranije bili protiv zakona, sada su legalizovani.

***

BONUS VIDEO: Prvi gej brak u Evropi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar