Giovanni Falcone, Matteo Messina Denaro Foto:Tanjug/Italian Police, LaPresse via AP/EPA/STR

Od policije je pobegao davne 1993. godine, u nekom momentu su svi mislili da je mrtav jer već izvesno vreme nisu postojale bilo kakve informacije o njemu, a onda je šef italijanske Koza nostre Mateo Mesino Denaro uhapšen tokom rutinske posete jednog privatnoj klinici. Rutinske, jer je ozloglašeni "Dijabolik", kako zovu Denara, tamo redovno odlazio na terapije. Iako je 30 godina bio u bekstvu, ovaj šef mafije za sobom je ostavio krvavi trag, a jedna od njegovih žrtava je i sudija koji se borio protiv mafije - Đovani Falkone.

„Neuhvatljivi“ mafijaški bos uhapšen je u Palermu, nakon opsežne istrage u koju je bio uključen veliki broj ljudi. Akcijom hapšenja koordinirali su tužilac iz Palerma Mauricio de Lusija i zamenik tužioca Paolo Gvido.

Poznat kao poslednji veliki šef italijanske mafije, Denaro je u bekstvu od maja 1993. godine, kada je optužen za učešće u četiri brutalna ubistva.

On je tada napisao pismo svojoj devojci Anđeli, kojoj je poručio da mora da nastavi život bez njega.

Matteo Messina Denaro Foto:Carabinieri/Handout via REUTERS

„Ne znam da li znate da je izdat nalog za moje hapšenje…Šta god da pročitate je velika sramota jer sam nevin. Prikazaće me kao đavola, ali sve su to laži“ Zaista se nadam da će mi Bog pomoći. Ne želim ni da pomislim da te uvučen u ovaj lavirint iz kog ne znam kako ću se izvuči. Ovo nam je bila sudbina, nadam se da ćeš bar ti imati sreće u životu. Ne misli više na mene, ne vredi…“, prenose italijanski mediji sadržaj navodnog emotivnog pisma ozloglašenog Dijabolika devojci.

Kao jedan od najpoznatijih kriminalaca širom sveta, Denaro je decenijama ostavljao krvavi trag za sobom. Jednom je navodno rekao: „Svojim žrtvama mogao bih da napunim posebno groblje“.

Godine koje je preplavila krv

Vođa Koza nostre, koji sada ima 60 godina, bio je umešan u krvavu svađu između klanova 1989. godine. Samo dve godine kasnije, optužen je za ubistvo Nikole Konsalesa, vlasnika jednog hotela.

Giovanni Falcone Foto:Agenzia Sintesi / Avalon / Profimedia

U julu 1992. bio je među počiniocima ubistva Vićenza Milaza, šefa klana Alkamo. Sledeće godine, počelo je njegovo tridesetogodišnje bekstvo koje je tek sada okončano. Za njim je tada raspisana poternica zbog mafijaškog udruživanja, ubistva, masakra, devastacije, posedovanja i unosa eksplozivnog materijala, krađe i drugih lakših krivičnih dela.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u odsustvu zbog učešća u brutalnim ubistvima sudija Đovanija Falkonea i Paola Borselina, koji su se borili protiv mafije i korupcije.

Stepen njegove brutalnosti, zbog koje je i dobio nadimak Dijabolik, postao je poznat nakon ubistva dečaka.

Giovanni Falcone Foto:Mondadori Portfolio / ddp USA / Profimedia

On je označen kao jedan od organizatora otmice Đuzepea Di Matea, dvanaestogodišnjeg dečaka, a sve da bi sprečio njegovog oca da povuče svedočenje o masakru ranih devedestih, u kom je stradalo deset ljudi.

Stravična otkrića policije dokazuju da je dečak nakon 779 dana zatočeništva zadavljen, a njegovo telo rastvoreno u kiselini.

Pola tone eksploziva za sudiju Falkonea

Jedno od mafijaških ubistava za koje je odgovorna Koza nostra, a koje je privuklo najviše pažnje svetske javnosti svakako je ubistvo sudije Đovanija Falkonea, ali i njegovog prijatelja Paola Borselina.

Giovanni Falcone ubistvo Foto:EPA/STR

Kao istaknuti borac protiv mafije, Falkone je ranih osamdesetih godina prošlog veka formirao komisiju za borbu protiv mafije.

Upravo on je zaslužan što je tadašnji mafijaški bos Tomazo Bušeta pristao da postane neka vrsta svedoka saradnika i otkrije najveće tajne Sicilijanskog podzemlja. Zbog brojnih pretnji, sudija Falkone je i tada bio pod policijskom zaštitom, ali je nastavio da vodi bitku protiv pripadnika mafije.

Tako se i našao na meti jednog od najozloglašenijih mafijaških organizacija Koza nostre, čiji je lider Mateo Denaro označen kao poslednji veliki šef mafije u Italiji.

Giovanni Falcone Foto:Agenzia Sintesi / Avalon / Profimedia

Tog 23. maja 1992. godine, pripadnici Koza nostre sakrili su 500 kilograma eksploziva u kanal za otpadne vode koji je iskopan tako da ide paralelno sa jednim od puteva u oblasti Kapači.

Ovaj put vodi do aerodroma Palermo, ali i do samog grada koji je postao središte mafije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Kada je eksploziv aktiviran, dva automobila su odletela u vazduh. Kako se ispostavilo, u jednom od njih sedeo je sudija Đovani Falkone, najistaknutiji protivnik Denara i mafije uopšte.

Pored samog Falkonea, ubijena je njegova supruga, kao i telohranitelji, a vozač Đuzepe Konstanca je pukom srećom preživeo.

Za njegovo ubistvo sumnjiči se nekoliko pripadnika Koza nostre, a između ostalog Đuzepe Baranca koji je uhapšen 1996. godine i tadašnji lider ova mafijaške organizacije Salvatore Rina.

BONUS VIDEO Jelena Radivojević i Miloš Ž. Lazić: Mafija je kao vojska, kad pogine kapetan, poručnik preuzima dužnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar