Matteo Messina Denaro Foto:Tanjug/Italian Police, LaPresse via AP&Carabinieri/Handout via REUTERS/Shutterstock

Najtraženiji begunac u Italiji, konačno je uhapšen nakon 30 godina. Mateo Mesina Denaro, označen kao vođa Koza nostre, poznat i pod nadimkom Dijabolik, "pao" je u Palermu u jednoj privatnoj klinici gde je došao da primi terapiju. Ovim je okončano njegovo bekstvo koje je počelo 1993. godine, a ozloglašeni Dijabolik ostavio je svoj krvavi trag u italijanskom podzemlju.

„Neuhvatljivi“ mafijaški bos uhapšen je u Palermu, nakon opsežne istrage u koju je bio uključen veliki broj ljudi. Akcijom hapšenja koordinirali su tužilac iz Palerma Mauricio de Lusija i zamenik tužioca Paolo Gvido.

Poznat kao poslednji veliki šef italijanske mafije, Denaro je u bekstvu od maja 1993. godine, kada je optužen za učešće u četiri brutalna ubistva.

Matteo Messina Denaro Foto:Carabinieri/Handout via REUTERS

On je tada napisao pismo svojoj tadašnjoj devojci Anđeli, kojoj je poručio da mora da nastavi život bez njega.

„Ne znam da li znate da je izdat nalog za moje hapšenje…Šta god da pročitate je velika sramota jer sam nevin. Prikazaće me kao đavola, ali sve su to laži“ Zaista se nadam da će mi Bog pomoći. Ne želim ni da pomislim da te uvučen u ovaj lavirint iz kog ne znam kako ću se izvuči. Ovo nam je bila sudbina, nadam se da ćeš bar ti imati sreće u životu. Ne misli više na mene, ne vredi…“, prenose italijanski mediji sadržaj navodnog emotivnog pisma ozloglašenog Dijabolika devojci.

Kao jedan od najpoznatijih kriminalaca širom sveta, Denaro je decenijama ostavljao krvavi trag za sobom. Jednom je navodno rekao: „Svojim žrtvama mogao bih da napunim posebno groblje“.

Matteo Messina Denaro Foto:Tanjug/Italian Police, LaPresse via AP

Godine koje je preplavila krv

Vođa Koza nostre, koji sada ima 60 godina, bio je umešan u krvavu svađu između klanova 1989. godine. Samo dve godine kasnije, optužen je za ubistvo Nikole Konsalesa, vlasnika jednog hotela.

U julu 1992. bio je među počiniocima ubistva Vićenza Milaza, šefa klana Alkamo. Sledeće godine, počelo je njegovo tridesetogodišnje bekstvo koje je tek sada okončano. Za njim je tada raspisana poternica zbog mafijaškog udruživanja, ubistva, masakra, devastacije, posedovanja i unosa eksplozivnog materijala, krađe i drugih lakših krivičnih dela.

Osuđen je na doživotnu kaznu zatvora u odsustvu zbog učešća u brutalnim ubistvima sudija Đovanija Falkonea i Paola Borselina, koji su se borili protiv mafije i korupcije.

POGLEDAJTE JOŠ:

Stepen njegove brutalnosti, zbog koje je i dobio nadimak Dijabolik, postao je poznat nakon ubistva dečaka.

On je označen kao jedan od organizatora otmice Đuzepea Di Matea, dvanaestogodišnjeg dečaka, a sve da bi sprečio njegovog oca da povuče svedočenje o masakru ranih devedestih, u kom je stradalo deset ljudi.

Stravična otkrića policije dokazuju da je dečak nakon 779 dana zatočeništva zadavljen, a njegovo telo rastvoreno u kiselini.

BONUS VIDEO Jelena Radivojević i Miloš Ž. Lazić: Mafija je kao vojska, kad pogine kapetan, poručnik preuzima dužnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar