Foto: Privatna arhiva/V.P:/jutarnji.hr

Vlasti samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) objavile su da će pet stranaca koji su učestvovali u borbama u Ukrajini optužiti za plaćeništvo, kao i za pokušaj preuzimanja vlasti. Među njima je i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg, čija je sudbina sada u rukama proruskih separatista.

Ruske trupe su Prebega uhapsile u maju u blizini Marijupolja, a optužnicu protiv njega podignulo je državno tužilaštvo Narodne Republike Donjecka i predalo je sudu na dalji postupak.

On je optužen za učestvovanje u ratu kao strani plaćenik i za nasilno preuzimanje vlasti, kao i za rušenje ustavnog poretka. Po zakonima Narodne Republike Donjecka, kazne za ova krivična dela su doživotni zatvor ili smrtna kazna.

Foto: Screenshot/RT

„Istraga kaznenog predmeta protiv švedskog državljanina, hrvatskog državljanina i trojice britanskih državljana je završena, slučaj je predat sudu. Šveđanin M.T., Hrvat V.B. i Britanac J.H. optuženi su za obuku u svrhu provođenja terorističkih aktivnosti, te da su kao plaćenici učestvovali u oružanim sukobima. Počinili su radnje usmerene na nasilno preuzimanje vlasti i promenu ustavnog poretka Narodne Republike Donjeck“, navodi se u saopštenju tužilaštva DNR.

Dva Britanca i Marokanac već osuđeni na smrtnu kaznu

Ranije je sud DNR-a osudio na smrt 48-godišnjeg Britanca Šona Pinera i 28-godišnjeg Britanca Ejdena Aslina, kao i marokanskog državljanina, 21-godišnjeg Brahima Saadouna.

Proglašeni su krivima za plaćeništvo, nasilno preuzimanje vlasti i obučavanje za provođenje terorističkih aktivnosti.

Otišao u rat zbog plate i ljubavi

Prebeg, čija je sudbina neizvesna odrastao je na zagrebačkoj Knežiji. Njegov otac bio je u ratu zbog čega je on odmalena planirao karijeru u vojsci.

Nakon što je u Tigrovima proveo nekoliko godina, shvatio je da će teško napredovati i otići u neku misiju te je napustio njihove redove i otišao dalje. Pre otprilike godinu i po dana otvorila mu se prilika da se priključi ‘marincima’ u Ukrajini, što je i učinio.

On u Ukrajinu nije otišao kao ‘plaćenik’, već na ugovor, a njegova plata tamo iznosi oko hiljadu američkih dolara. U Ukrajini je, navodno, našao i devojku s kojom je živeo, rekao je za Jutarnji jedan njegov prijatelj s kojim je, tvrdi, bio u stalnoj komunikaciji.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na profilu na društvenim mrežama Vjekoslava Prebega očigledno je da je već duže vreme u Ukrajini. Njegov posljednji status napisan je 28. februara: „Da sve obavestim. Idem oflajn. Neću biti dostupan, jer u 21. veku postoji tehnologija kojom nas je moguće locirati po uključenim telefonima“.

Prijatelji su mu pružili podršku, ali nakon što je objavljena informacija da je uhapšen, ljudi su počeli da dele na njegovom profilu i tu vest. Jedan od njegovih poznanika rekao je da ga poznaje tek površno.

Njihovo druženje temeljilo se na zajedničkom hobiju airsoftu, odnosno vojnom simulacijskom sportu sličnom pejntbolu. Prebeg je 28. februara objavio snimak mesta u Ukrajini u kojem su se u tom trenutku vodile borbe te na snimku govori da Rusi pucaju na civile i da je to način na koji „Rusi uvode mir, pucajući na civile“. I pre je izveštavao prijatelje o tome da je živ i da traju borbe.

BONUS VIDEO Rusija i Ukrajina potpisale sporazumn o izvozu žita

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare