Foto: Screenshot/RT

Ruska televizija RT objavila je snimak muškarca za kojeg kaže da je hrvatski državljanin koji se borio u redovima ukrajinske vojske. Navodno je bio vojnik u ukrajinskoj brigadi koja se skrivala u gradu Mariupolju. Muškarac na snimci tvrdi da je zarobljen tokom pokušaja bekstva iz opkoljenog grada zajedno sa nekolicinom drugih boraca.

„Napuštali smo Marijupolj i hodali smo pešice 260 kilometara skrivajući se, hodali smo samo noću, izbegavali svaki mogući kontakt“, rekao je. Plan je propao kada je grupa naletela na ruski topničku jedinicu i predala joj se.

Njegovo zarobljavanje su potvrdili iz Ministarstva spoljih i evropskih poslova Hrvatske, prenosi Index.hr.

„MVEP raspolaže saznanjima o zarobljenom hrvatskom državljaninu pa u suradnji s ukrajinskim vlastima nastavlja raditi na rešavanju slučaja. Zbog osetljivosti situacije, u ovom trenutku ne možemo otkrivati detaljnije informacije“, kažu iz ministarstva. Snimak na kojem se pojavljuje zarobljeni Hrvat pogledajte OVDE.

„Ušao u vojsku zbog ukrajinskog državljanstva“

Rekao je i da se pridružio redovima ukrajinske vojske još 2020. godine kako bi dobio ukrajinsko državljanstvo. Tada se to činilo kao dobra ideja, budući da je linija fronta u Donbasu bila „stacionarna“, rekao je.

„Moj razlog zašto želim dobiti ukrajinsko državljanstvo je taj što sam ovde upoznao ženu u koju sam se zaljubio. Imala je bolesnu majku i nije htela otići iz Ukrajine“, rekao je.

Muškarac je navodno prethodno u hrvatskoj vojsci proveo pet godina. Insistirao je da nije imao pravo borbeno iskustvo.

„Pet godina sam bio u hrvatskim oružanim snagama, to je sve“, rekao je. „Nisam pre bio uključen ni u kakve sukobe.“

„Bili smo odvojeni od Azova“

Rekao je i da je imao malo iskustva iz prve ruke sa krajnje desnim ukrajinskim jedinicama, poput pukovnije Azov. Iako je jedinica učestvovala u bici kod Marijupolja uz njegovu brigadu, imali su slabu komunikaciju i potpuno odvojeno zapovedništvo, rekao je.

„Oni učestvuju u obrani, ali mi imamo odvojenu zapovednu liniju, potpuno odvojenu. Oni nisu deo ukrajinskih oružanih snaga“, rekao je.

„Čuo sam i da su oni fašisti i nacisti. Čuo sam i o strašnim stvarima koje su radili građanima. Čuo sam da ima mnogo kriminalaca, zavisnika. Sam nisam ničemu svedočio, ali sam video snimke strašnih stvari koje oni rade. Ogromne strahote“, rekao je.

„Želim preživeti, neću više uzeti oružje u ruke“

Insistirao je da nikada više ne bi uzeo oružje u ruke i da bi se verovatno pridružio nekoj dobrotvornoj organizaciji ili Međunarodnom crvenom krstu ako bude oslobođen. Sticanje ukrajinskog državljanstva služenjem u vojsci bila je pogrešna odluka, rekao je.

PROČITAJTE JOŠ:

„Vjerujem da sam trebao tražiti druge načine za stjecanje ukrajinskog državljanstva, a ne služenje u oružanim snagama. Želim preživeti, želim živeti. Ne želim više nikada u životu uzeti oružje u ruke. Želeo bih se ponovno pridružiti ženi koju sam upoznao ovde u Ukrajini i, možda, razgovarati više o istini, onom što se ovde dogodilo, kako su se prema meni ponašali ljudi koji su me zarobili“, rekao je.

Rekao je da ga dobro tretiraju te da mu je u zarobljeništvu pružena sva potrebna medicinska pomoć.

Međutim, njegova sudbina ostaje neizvesna s obzirom na njegovo strano državljanstvo, piše RT. U Donjeckoj Narodnoj Republici (DPR) stranci se smatraju plaćenicima. Ako budu osuđeni, plaćenike očekuje teška kazna, možda čak i smrtna.

„Oni me smatraju zarobljenikom, ali još uvek govore da sam plaćenik, da nisam zvanično pripadnik ukrajinskih oružanih snaga“, rekao je.

BONUS VIDEO: Rusi granatirali pozorište u Marijupolju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare