Foto:Tanjug/AP Photo/Morry Gash/Graeme Sloan / ddp USA / Profimedia/AP Photo/Steve Helber/AP Photo/Jon Elswick,

Vodoinstalater, sobarica, stolar i šofer su među zaposlenima u Mar-a-Lagu koje tužioci mogu da pozovu da svedoče protiv bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa i još dvojice optuženika na predstojećem krivičnom suđenju na Floridi povodom poverljivih dokumentima koji su pronađeni na Trampovom imanju.

Prema pisanju CNN-a, radnici na imanju bili su oči i uši Mar-a-Laga i ukoliko budu pozvani da svedoče, mogli bi da ponude javnosti novu sliku o celom slučaju. Neki od potencijalnih svedoka i dalje su zaposleni na Mar-a-Lagu.

Suđenje bi trebalo da počne na Floridi u maju, nekoliko meseci pre održavanja predsedničkih izbora 2024. godine. Međutim, savezni sudija Ejlin Kenon, razmišlja da pomeri suđenje za posle izbora, zakopavajući detalje o Trampu dok birači ne izađu na birališta.

Foto: USA TODAY Network / ddp USA / Profimedia

Potencijalni svedoci su već razgovarali, neki i više puta, sa istražiteljima o nivou bezbednosti u letovalištu Mar-a-Lago, uključujući i način na koji su kutije pomenutih dokumenata tamo držane i da li su bile dostupne posetiocima imanja ili ne.

Izjave očevidaca

Neki od svedoka ispričali su istražiteljima da je ono što su videli u Mar-a-Lagu privuklo njihovu pažnju i delovalo neobično, neprikladno ili potencijalno sumnjivo.

Stolar sa južne Floride postavio je lajsnu u Trampovoj spavaćoj sobi u februaru 2022. i primetio hrpu papira.

„On ne zna šta su predstavljali ti papiri, na kraju je rekao istražiteljima da je mislio da je u pitanju bio filmski rekvizit“, kaže izvor upoznat sa istragom.

Foto:MPI34 / Capital pictures / Profimedia

Među potencijalnim svedocima su i sobarica koja je čistila Trampov apartman, kao i vodoinstalater koji je godinama radio na imanju.

Ipak, tužioci koji rade za specijalnog tužioca Džeka Smita u junskoj optužnici protiv Trampa jasno su stavili do znanja da je slabo obezbeđenje u kompleksu Mar-a-Lago problem koji nameravaju da istaknu pred porotom.

„Mar-a-Lago je bio društveni klub, koji je od januara 2021. do avgusta 2022. godine bio domaćin događaja za desetine hiljada gostiju. Tu su se održavali događaji poput premijere filmova i venčanja“, navodi se u optužnici.

Foto: Arnold Drapkin / Zuma Press / Profimedia

Istražitelji su ispitivali i šofera o gostima koje je prevozio, uključujući i strance, koji su posetili klub kao VIP gosti. Šofer je napomenuo da je vozio i australijskog milijardera Entonija Prata, koji bi zbog toga, takođe mogao da bude pozvan na suđenje da govori kao svedok.

Prat je posetio Trampa u Mar-a-Lagu nakon što je Tramp napustio funkciju, a bivši predsednik je podelio sa Pratom osetljive informacije o američkim nuklearnim podmornicama, rekla su dva izvora za CNN.

Prebukiran klub

U svojoj junskoj optužnici, tužioci su naveli da Mar-a-Lago ima 25 soba za goste, dve plesne sale, spa centar, prodavnicu, kancelarije, bazen i teretane. Na imanju je bilo zaposleno više od 150 ljudi. Tužioci kažu da klub nije bio mesto gde su poverljivi dokumenti legalno mogli da se čuvaju, poseduju, pregledaju ili izlažu posle januara 2021. godine.

Donald Tramp

Prema optužnici, Tramp je te dokumente više od godinu dana držao u raznim prostorijama vile na Floridi, između ostalog u plesnoj sali, kupatilu, kancelariji i spavaćoj sobi, pošto mu je bio završen mandat u Beloj kući.

Pročitajte još...

Tužioci su javno identifikovali nekoliko mogućih svedoka, uključujući recepcionerku u klubu, šefa službe održavanja i Trampovog ličnog asistenta.

Bivši Trampov advokat, Džim Trasti, rekao je za CNN da je mnogo dobrih i vrednih ljudi bilo zastrašeno od strane Ministarstva pravde i FBI.

Federalni istražitelji duboko su zaronili u platni spisak Mar-a-Laga. Jedan od ključnih svedoka, Lusil Taveras, nedavno je dao ostavku kao direktor IT-a na imanju. Izvori su naveli kako je on u optužnici identifikovan kao „Trampov radnik 4“ i otkriveno je da se dogovorio sa tužiocima o saradnji.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar