Kartum Sudan
Kartum Sudan ilustracija Foto:EPA/KHALED ELFIQI

Sudanski aktivisti uputili su apel preko društvenih mreža za pomoć sirotištu u Kartumu, u kome su, prema navodima lokalnih vlasti, umrla 54 deteta u poslednja tri meseca.Tužioci su otvorili istragu i naložili obdukciju preminule dece a volonteri upozoravaju da je sirotištu neophodna pomoć što pre kako bi se izbegla katastrofa.

Veliki broj mrtve dece, podatak koji je objavljen ranije ove nedelje, izazvao je ogorčenost u ovoj afričkoj zemlji potresanoj previranjima i ekonomskom krizom od izbijanja vojnog puča u oktobru.

U državnom sirotište u Kartumu u kome je bilo smešteno više od 320 dece, među kojima 80 sa smetnjama u razvoju, kako je navedeno u vladinoj izjavi, žive u „tragičnim uslovima“ a dešava se i da ih je i 26 u jednoj sobi.

Iz sirotišta nije naveden uzrok smrti dece dok je volonterka Afkar Omar Mustafa rekao je da je većina dece bila neuhranjena, ali i da je patila od raznih bolesti usled nedostatka osoblja i medicinskih usluga.

„Deci je potrebna posebna medicinska nega i druge usluge, koje trenutno nisu dostupne“, rekla je ona.

Upozorila je da je sirotištu neophodna pomoć što pre kako bi se izbegla katastrofa.

Zvaničnik Ministarstva za socijalna pitanja, koje nadzire sirotišta, rekao je da je hitno potrebno obezbediti stalno finansiranje jer su donacije drastično smanjene poslednjih meseci zbog teškog ekonomskog stanja.

Zvaničnik je rekao da su tužioci otvorili istragu i naložili obdukciju preminule dece.

Vojne vlasti su u sredu saopštile da je vojska uputila hranu i drugu pomoć sirotištu, bez detaljnijeg objašnjenja.

Sudan se godinama bori sa ekonomskim problemima, uključujući nestašicu osnovnih namirnica i porast cena hleba i drugih osnovnih namirnica.

Sudan je od 2020. započeo je reformski program sa ciljem da transformiše ekonomiju i da se zemlja ponovo pridruži međunarodnoj zajednici nakon više od dve decenije izolacije tokom vladavine autokrate Omara al-Bašira.

Ekonomske poteškoće su se ubrzale od vojnog puča u oktobru i svrgavanja prelazne vlade premijera Abdale Hamdoka, zbog čega su zapadne vlade obustavile ekonomsku pomoć.

BONUS VIDEO: Kilimandžaro – najveći vrh Afrike

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar