Foto: AP Photo/Marwan Ali

Hiljade građana izašlo je na ulice u Kartumu, glavnom gradu Sudana, i u još nekim gradovima, zahtevajući da vojnici što pre predaju vlast civilima, prenosi Anadolaija.

Policija je suzavcem i šok bombama rasterala demonstrante, koji su marširali prema Predsedničkoj palati u prestonici.

Demonstranti su prema snagama bezbednosti odgovorili kamenicama i gasnim bombama.

Lekari i zdravstveni radnici u Sudanu takođe su održali protest na kojem su osudili postupke i kršenja prava koje sprovode snage bezbednosti u bolnicama i nad zdravstvenim radnicima.

Nemiri u Sudanu počeli su 25. oktobra 2021. godine, kada je sudanska vojska smenila prelaznu vladu premijera Abdale Hamdoka i proglasila vanredno stanje.

Hamdok je, međutim, vraćen na vlast 21. novembra prema sporazumu s Abdelom Fatahom el-Burhanom, komandantom sudanske vojske, u potezu koji je imao za cilj rešavanje političke krize koja je pretila da potkopa tranziciju Sudana ka demokratiji.

Foto: AP Photo/Marwan Ali

Dok su zemlje i regionalne i međunarodne organizacije, uključujući Ujedinjene nacije, pozdravile sporazum, sudanske političke i građanske snage su ga odbile, smatrajući ga „pokušajem legitimizacije puča“.

Pre vojnog preuzimanja, Sudanom je upravljao suvereni Savet vojnih i civilnih zvaničnika, koji je nadgledao prelazni period do izbora koji su najavljeni za 2023. godinu.

Misija UN u Sudanu pokrenula je u subotu proces spasavanja tranzicije zemlje u demokratiju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar