Foto: EPA/MARTIJN BEEKMAN

Međunarodni krivični sud (MKS) obeležio je danas 20. godišnjicu postojanja u senci rata u Ukrajini. Govoreći u Hagu, glavni tužilac Karim Kan naglasio je da se navodni ratni zločini u Ukrajini moraju istražiti, a odgovorni privedu pravdi.

Njegova kancelarija je blisko sarađivala sa ukrajinskim pravosudnim sistemom, rekao je Kan na konferenciji eksperata povodom obeležavanja godišnjice suda. Ukrajinski rat je omogućio da sud, koji je dugo kritikovan kao neefikasan, dobije novu važnost.

Kan je brzo pokrenuo istragu i poslao veliki tim stručnjaka u ratnu zonu u Ukrajini da prikupi dokaze.

Za 20 godina, sud je doneo niz kontroverznih oslobađajućih presuda.

Prvog jula 2002. godine stupio je na snagu sporazum kojim je uspostavljen MKS, Rimski statut, a od tada su ga potpisale 123 zemlje, iako supersile uključujući SAD, Rusiju i Kinu ne priznaju sud.

Zadatak suda je privođenje pravdi zločinaca, uključujući i one odgovorne za ratne zločine, zločine protiv čovečnosti, genocid i zločine agresije.

Foto: EPA/MARTIJN BEEKMAN

Sud je kritikovan kao jednostran i neefikasan. Za 20 godina doneo je samo pet osuđujućih presuda i niz veoma kontroverznih oslobađajućih presuda.

Tužilaštvo trenutno istražuje slučajeve u 17 zemalja, od kojih je većina u Africi. Ranije se bavio i istraživanjem u Avganistanu, Venecueli, Mjanmaru, a sada se bavi istraživanjem i u Ukrajini.

Kan je pozvao na bližu saradnju sa nacionalnim sudovima.

„Moramo da radimo sa pogođenim zajednicama koje su toliko izgubile i pokušamo da ubrzamo i poboljšamo kvalitet pravde“, rekao je on.

***

BONUS VIDEO: Švajcarski mediji – radikalni elementi srpskih službi hteli da ubiju Dika Martija


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare