Fajzer vakcina
Fajzer vakcina Foto:EPA-EFE/ETIENNE LAURENT

Komisija spoljnih savetnika Centara za kontrolu i prevenciju bolesti u četvrtak je glasala da preporuči Amerikancima da umesto vakcine Džonson i Džonson (J&J) izaberu jednu od druge dve vakcine dozvoljene u SAD, zbog retkih ali ponekad fatalnih slučajeva krvnih ugrušaka povezanih sa Džonson i Džonson vakcinom.

PROČITAJTE JOŠ:

Savetodavni odbor CDC za imunizaciju jednoglasno je glasao za tu preporuku. CDC još nije doneo konačnu odluku.

Slučajevi tromboze sa simptomom trombocitopenije (TTS) koji su obuhvatali krvne ugruške koje prati nizak nivo trombocita, prethodno su prijavljeni kod osoba koje su primile Džonson i Džonson vakcinu. Najviše prijavljenih slučajeva je bilo među ženama mlađim od 50 godina.

CDC je saopštio da je broj takvih incidenata veći nego što se prvobitno procenjivalo, i kod muškaraca i žena. Najmanje devet osoba je preminulo zbog krvnih ugrušaka u SAD.

Članovi komisije su takođe zaključili da je vakcina J&J manje efikasna u sprečavanju kovida 19 od druge dve dozvoljene vakcine.

U svojoj prezentaciji pred odborom, glavna naučnica kompanije Džonson i Džonson zadužena za razvoj vakcina navela je da ta vakcina proizvodi snažan i dugotrajan imunološki odgovor organizma posle samo jedne doze.

“U okolnostima kada se mnogi ljudi ne vrate po drugu dozu ili buster, trajnost vakcine Džonson i Džonson u jednoj dozi, kao primarnog režima mogla bi da predstavlja ključnu razliku u spasvanju života u SAD i širom sveta”, rekla je predstavnica kompanije, doktorka Peni Hiton.

Vakcina J&J koristi tehnologiju zasnovanu na modifikovanoj verziji adenovirusa da bi pokrenula imunitet kod primalaca, dok druge dve dozvoljene vakcine koriste tehnologiju takozvane “glasničke” RNK.

Vakcina Džonson i Džonson u jednoj dozi dozvoljena je za hitnu upotrebu u martu. U aprilu, američki regulatori su zaustavili na deset dana podelu te vakcine kako bi istražili slučajeve krvnih ugrušaka.

Jedan naučnik CDC-a izjavio je u četvrtak da se broj smrtnih slučajeva oD TTS-a nije smanjio posle pauze u aprilu.

Značajno manji broj Amerikanaca je primio vakcinu Džonson i Džonson nego druge dve vakcine. Od više od 200 miliona potpuno vakcinisanih osoba u SAD, oko 16 miliona je dobilo vakcinu J&J, prema podacima CDC-a.

BONUS VIDEO: Saša Božinović: Većina u Austriji je za vakcinaciju

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar