Bivši indijski političar Atik Ahmed ubijen je zajedno sa svojim bratom tokom davanja izjava novinarima uživo na televiziji. Nakon pucnjave, trojica napadača koji su se predstavljali kao novinari, predali su se i odvedeni su u pritvor. Policija je naredila istragu ubistva i zabranila javne skupove. Ovaj slučaj je šokirao ceo svet i podsetio na slične događaje koji su se desili tokom prethodnih godina.

Ubijena novinarka

Novinarka američke televizije „WDBJ7“ Alison Parker (24) ubijena je u gradiću Moneta, u državi Virdžiniji 2015. godine, tokom intervjua koji je emitovan uživo u jutarnjem programu.

Stradao je i njen kamerman Adam Vord (27). Kako su mediji preneli, ubica je njihov kolega Vester Li Flanagan (41).

Policija je tragala za njim nakon zločina, a on je na kraju počinio samoubistvo. Potera je trajala gotovo pet sati. Alison je bila usred intervjua kada su se začuli pucnji, nakon čega je prvo na zemlju pao kamerman.

Kamera je nastavila da snima Flanagana koji ubija novinarku, a njeni vrisci su mogli da se čuju na snimku. Kamera je snimila deo lica ubice. Pored stradalih Parker i Vorda, ranjena je i Viki Gardner, direktorka lokalne privredne komore, koja je pogođena u leđa. Posle hirurškog zahvata, kojim su joj odstranjeni jedan bubreg i deo debelog creva, puštena je iz bolnice.

Direktor televizije Džefri Marks rekao je da su Parkerova i Vord bili „posebni ljudi, koji su svakodnevno obavljali sjajan posao“.

Ubica Vester Li Flanagan II, poznat pod pseudonimom Brajs Vilijams, radio je na pomenutoj televiziji, sa koje je otpušten 2013. godine zbog remetilačkog ponašanja.

Pucali novinaru u glavu

Brazilski novinar i radio voditelj, poznat po antikorupcijskoj kampanji, ubijen je 2015. godine tokom emisije, saopštila je tada policija, navodeći da sumnja da je ubistvo politički motivisano.

Novinar Glejdson Karvaljo ubijen je sa pet hitaca, a napadač je potom sa saučesnikom pobegao na motociklu.

„Došli su do ulaza radio stanice. Rekli su da žele nešto da objave. Neko im je otvorio vrata. Oni su onda rekli da je u pitanju napad i pitali ko je u studiju“, rekao je agenciji AFP šef policije Ebert Silva.

Silva je kazao da je napadač odmah ušao u studio i ubio novinara – tri puta mu je pucao u glavu, a dva puta u stomak.

Bezbednosne snage su identifikovale osumnjičenog. Brazilski mediji su javili da je Karvalju prećeno zbog njegovog posla.

Prema podacima Reportera bez granica, Brazil je treća najopasnija zemlja za novinare, posle Meksika i Hondurasa.

Horor u Dominikanskoj Republici

Dva novinara na radiju upucana su u Dominikanskoj Republici 2017. godine dok su uživo vodili emisiju, a tom prilikom povređena je i jedna žena.

Policija je nakon ubistva uhapsila tri osobe, za koje je navedeno da dosad nisu osuđivane.

Kako se navodi, novinar i voditelj Luis Manuel Medina snimao je telefonom emisiju i emitovao je uživo na Fejsbuku kada je pogođen, a na snimku se vidi kako naoružani muškarac prekida emisiju i ženu kako panično viče “Pucnjava!”

Njegov snimak objavila je agencija Storiful, navodeći da se pucnji mogu čuti u poslednjih 20 sekundi snimka, nakon čega je emitovanje prekinuto.

Osim Medine, ubijen je i producent Leo Martinez.

Ubistvo na demonstracijama

Novinar iz Nikaragve ubijen je 2018. godine dok je uživo izveštavao sa antivladinih demonstracija.

Anhel Gahona je događaje sa protesta uživo prenosio na Fejsbuku. Dok je opisivao kako su nasilni demonstranti oštetili bankomat, začuo se pucanj.

Pogođen je u glavu i pao je na zemlju dok su njegovi prijatelji počeli da dozivaju pomoć. Na snimku se potom vidi kako i drugi ljudi trče da bi mu pomogli.

Ubistvo se dogodilo u trenutku kada su trajali protesti protiv vladinih planova da smanje penzije i radnička prava.

Atentati na političare

Pored ubistava novinara pred kamerama, dešavali su se atentati ili pokušaji atentata na političare.

U Vašingtonu je 30. marta 1981. godine pucano na Ronalda Regana i njegovu pratnju i tom prilikom ispaljeno nekoliko hitaca. Atentator je bio Džon Hinkli, koji nije imao političkih motiva za ubistvo. On je pušten iz psihijatrijske bolnice u Vašingtonu 2016. godine, u kojoj je proveo više od 30 godina, a snimak pucnjave je obišao planetu.

Hamid Karzai, avganistanski predsednik, bio je na meti atentatora deset puta. Jedan pokušaj atentata su snimile kamere, a on se dogodio 2008. godine. Tada je pokušala da ga ubije grupa talibana u blizini predsednikove palate u Kabulu tokom proslave pobede nad sovjetskom vojskom. Pucali su na njega iz automatskog oružja u prenosu uživo na televiziji.

PROČITAJTE JOŠ:

Najpoznatiji atentat bio je na američkog predsednika Džona Kenedija kada je usmrćen dok je bio u autu sa svojom ženom Džeki Kenedi i guvernerom Džona Konalija. U njega je pucao Li Harvi Osvald. Ovaj događaj je šokirao svet, a snimak ubistva je obišao planetu. Nakon ovog zločina, nizale su se brojne teorije zavere.

Japanski političar Inejira Asanuma ubijen je u tv prenosu uživo 12. oktobra 1960. godine. Njega je u napadu nožem ubio tinejdžer Otoja Jamaguči (17), tokom tv debate u Tokiju. Asanuma se zalagao za raskid savezništva sa SAD i približavanju Kini i SSSR. Preminuo je ubrzo nakon ranjavanja, a njegov ubica je kasnije počinio samoubistvo.

Bivši japanski premijer Šinzo Abe ubijen je prošle godine tokom govora u gradu Nara. Na Abea je pucao četrdesetesedmogodišnji Japanac, a bivši premijer u bolnici je nedugo nakon napada podlegao povredama. Kamere su snimile trenutak napada na Abea. Nastala je pometnja, video se dim, a Abe je pao kao pokošen. Osumnjičeni Tetsuja Jamagami uhapšen je u blizini mesta pucnjave. On je rekao policiji da je za zločin koristio ručno napravljen pištolj.

BONUS VIDEO: Putin obišao ruske vojnike na prvoj liniji fronta u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar