Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ambasade zapadnih zemalja oštro su osudile odluke NSRS-a o vraćanju državnih nadležnosti na entitet. Sankcije smatraju kontraproduktivnim u ovom trenutku. Iz FBiH pozivaju Tužilaštvo BiH da zaštiti ustavni poredak BiH.

PROČITAJTE JOŠ:

Mehanizmi, za koje su predstavnici međunarodne zajednice u BiH ranije najavljivali da će biti upotrebljeni ukoliko se nastavi sa urušavanjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, još su u ladici. Sudeći prema stavovima koji su saopšteni iz ambasada zapadnih zemalja, tu će ostati još neko vreme, jer bi korišćenje bilo kakvih ozbiljnih sankcija u ovom trenutku, kako ističu iz ovih krugova, bilo kontraproduktivno.

Realizacija na „dugom štapu“

Iz izvora bliskih međunarodnim predstavnicima, saznajemo da su razmatrane sankcije nakon poslednjih odluka Narodne skupštine, koje se tiču prenosa nadležnosti, ali je zaključeno da bi to u ovom trenutku izazvalo kontraefekat i još više zaoštrilo političku situaciju. U isto vrijeme, odluke koje su usvojene, još su na „dugom štapu“, odnosno potrebno je vreme za njihovo stupanje na snagu, kao i period od šest mjeseci za njihovu realizaciju, prenosi Dojče vele.

„Zbog toga se za sada ostalo samo na verbalnoj osudi ovog čina, kako bi se pokušale smiriti tenzije i pronašlo rešenje, ili kroz Parlament BiH ili kroz direktan dogovor političkih lidera o pitanjima koja su prouzrokovala krizu. Međutim, nije isključeno da se ta odluka promeni“, kaže naš izvor.

Zbog toga je nakon sjednice NSRS, iz ambasada zapadnih zemalja stiglo zajedničko saopštenje, kojeg potpisuju SAD, UK, Francuska, Nemačka, Italija i Delegacija EU u BiH, a koje bi za sada trebalo zadovoljiti formu reakcije.

Slepa ulica za RS

„Odluka Narodne skupštine Republike Srpske da se počne sa pripremanjem nacrta zakona o paralelnim institucijama u Republici Srpskoj je dodatni korak eskalacije. Pripadnici vladajuće koalicije u RS moraju biti svjesni da nastavak kretanja ovom slepom ulicom osporavanja dejtonskog okvira šteti ekonomskim šansama entiteta, preti stabilnosti zemlje i celog regiona, te ugrožava budućnost BiH u EU”, rečeno je u saopštenju.

Mlake reakcije zapada, izazvale su sa druge strane, oštre reakcije u FBiH. Poziva se i Tužilaštvo BiH, da hitno zaštiti ustavni poredak zemlje i pokrene postupak protiv lica, koja su u Narodnoj skupštini usvojila zaključke o prenosu nadležnosti.

„Pozivam Tužilaštvo BiH da procesuira Milorada Dodika kao podstrekača i predvodnika grupe koja se udružila u rušenju ustavnog poretka BiH i podrivanju institucija države. NSRS je napustila Dejtonski sporazum“, saopšteno je iz kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH, Željka Komšića.

Prvi čovjek SDA, Bakir Izetbegović, poručuje da odluke koje su izglasali poslanici okupljeni oko Milorada Dodika predstavljaju direktan udar na Dejtonski mirovni sporazum i ustavni poredak BiH.

Zaustaviti formiranje parainstitucija

„Glasanjem za odluke kojima se najavljuje formiranje parainstitucija i napušta Dejtonski mirovni sporazum, Milorad Dodik i njegovi politički partneri uvode Bosnu i Hercegovinu u neizvesnost i nestabilnost, čije posledice mogu biti nesagledive. U svom destruktivnom delovanju ove snage moraju biti sprečene“, rekao je Izetbegović.

Milorad Dodik, zakoračio je u pravno nasilje, koje može imati nesagledive posledice, saopšteno je iz stranke Narod i pravda.

„Mora se jasno ukazati da je Dodik sa političkog prešao u fazu pravnog nasilja kao i da je sasvim jasno da je spreman na svaku drugu vrstu nasilja, što je direktno ugrožavanje mira kao najvećeg postignuća Dejtonskog sporazuma“, navodi se u reakciji Naroda i pravde, što je uglavnom sličan stav i sa svim ostallim strankama u Federaciji BiH.

Sednica ambasadora Upravnog odbora Savjeta za impelentaciju mira, održana je sredinom sedmice, a nakon nje je upozoreno da RS najavljenim postupcima prelazi u anntidejtonsko delovanje. Visoki predstavnik u BH, Kristijan Šmit je nakon sednice rekao, da treba sačekati i vidjeti šta taj dan nosi.

Ništa dramatično

“Ako u Republici Srpskoj ima mudrih političara, a ja sam siguran u to da ima, onda će se iz toga svega videti i poziv na razgovor i mislim da će se moći neke stvari uraditi. Možda ti rezultati neće biti pogodni za rezultate u medijima, ali je to nešto što je sasvim dobro u demokratiji. Tako da ja sada nisam nešto specijalno nervozan niti gledam toliko dramatično šta će se desiti, ali mislim da je to ipak malo preveliki zalogaj za taktičke igrarije”, rekao je Šmit nakon sednice PIC-a.

U sankcije ne veruje ni Milorad Dodik, ističući da je u to sto posto siguran.

“Neće biti sankcija. Sto posto sam siguran. Neće dati Rusija, Kina, još neke zemlje, prema tome nema međunarodne zajednice. Šta ja ovdje radim da bi bile sankcije. Poštujemo Ustav. Nema potrebe ni da se bojim, nisam izabran da budem kukavica i da se bojim”, rekao je Dodik, odgovarajući na pitanje o mogućim sankcijama međunarodne zajednice na odluke Narodne skupštine RS-a o vraćanju nadležnosti sa države na entitet, koje je parlament sinoć usvojio.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar