Milorad Dodik Foto: EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

Imam osećaj da BiH ide u pogrešnom pravcu, zbog toga se mora raspravljati o nadležnostima, rekao je Milorad Dodik danas u Narodnoj Skupštini Republike Srpske na otvaranju posebne sednice na kojoj se raspravlja o prenosu nadležnosti sa BiH na entitet Republike Srpske. Dodik je najavio i da će se "o novom ustavu RS-a građani izjasniti na referendumu".

PROČITAJTE JOŠ:

„Moramo pažljivo da odmerimo šta je naš entitetski interes“, rekao je u uvodnom obraćanju Dodik.

Na početku sednice Dodik je, kako je sam rekao, parafrazirao delove govora bivšeg premijera Ujedinjenog Kraljevstva Dejvida Kamerona uoči referenduma o izlasku Ujedinjenog Kraljevstva iz Evropske unije.

„Nisam srpski izolacionista, ne želim samo bolji aranžman za Republiku Srpsku, već i za Bosnu i Hercegovinu. Ako ne rešimo trenutne izazove, postoji opasnost da će se Bosna i Hercegovina raspasti, a da će Republika Srpksa krenuti ka izlazu“, rekao je Dodik.

„BiH ide u pravcu na koji nismo pristali“

„U RS smo pokrenuli pregled prenosa nadležnosi da bismo dobili analizu stavki u kojima BiH pomaže i odmaže. BiH ide u pravcu na koji nismo pristali. Zašto ne možemo da imamo ono što smo potpisali? Jedan za drugim menjaju se nadležnosti u korist BiH i ne primećujemo da je iko zbog toga zabrinut. Tako možemo odgovoriti na pitanje o opstanku i izlasku. Nećemo dobiti uvek ono što želimo, ali to ne znači da treba da odustanemo. O novom ustavu RS-a građani će se izjasniti na referendumu“, rekao je Dodik.

Dodik je rekao da je potpisnik Dejtona bila i „tzv. Republika BiH“, ali da ona „nikada nije imala teritoriju niti je ikada bila međunarodno priznata“, nazivajući je tako „papirnatom republikom“, prenosi Klix.ba.

Koje su opcije za vojsku? 

Govoreći o vojsci, Dodik je rekao da je formiranje Oružnih snaga bio „zahtev sa strane“ i da nije odražavaon unutrašnje potrebe. Potom je nabrojao koje su opcije na stolu.

„Naša ideja je da povučemo ranije datu saglasnost na formiranje Oružanih snaga, da ostavimo rok od šest meseci i da pokušamo u roku od šest meseci, kroz pregovore, da saopštimo kako mi vidimo uređenje Oružanih snaga. Ja mislim da treba povući saglasnost sa Oružanih snaga, to ne podrazumeva da Srbi treba odmah ovog časa da napuste Oružane snage. Trebamo videti šta učitni s tim, da li da se umanji, prepolovi i smanji sastav Oružanih snaga, da se donese Zakon o Vojsci Republike Srpske ili da se donese Zakon o demilitarizaciji Republike Srpske. O svemu tome treba razmisliti i doneti pravu odluku“, istakao je Dodik.

Primetno je da u odnosu na raniju Dodikovu retoriku, kada je bio odlučan u nameri da formira vojsku RS-a, sada ostavlja više prostora za razgovor.

BONUS VIDEO: Šta Dodik očekuje od Beograda

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar