Foto: UPSUL

Vidljivost ispod mora zbog jakih tačasa i struja bila je gotovo ravna nuli, tako da ni ronioci, uprkos velikim naporima koje su uložili, nisu mogli biti efikasniji u pretrazi podmorja. Loši vremenski uslovi nisu dozvolili da se u akciju pretrage akvatorijuma iz vazduha uključe dronovi i helikopteri Vojske Crne Gore.

Trinaestogodišnji N. V. iz Herceg Novog nestao je sinoć oko 22 sata sa šetališta Pet Danica u Herceg Novom. Akcija potrage za njim prekinuta je danas nešto posle 15 sati.

Nepovoljne vremenske prilike i gubitak dnevne svetlosti učinile su da ekipe UPSUL, policije, Službe zaštite i spasavanja Herceg Novi i RCUD-a koje su satima pretraživale akvatorijum ispred Herceg Novog, moraju obustaviti potragu.

Potraga će biti nastavljena sutra u rano jutro uz učešće dodatnih snaga i sa još više plovila, a očekuje se da će sutra meteo prilike biti povoljnije, pa će se u akciju uključiti i vojni helikopter.

Prema informaciji koju je „Vijestima“ jutros dao Žarko Lukšić, načelnik sektora za traganje i spasavanje na moru u Upravi pomorske sigurnosti i upravljanja lukama Crne Gore (UPSUL), oko 23 sata sinoć su obavešteni od Sektora granične i pomorske policije iz Herceg Novog da je maloetnika odnelo more dok je sa drugom boravio na šetalištu.

Na primorju je sinoć bio na snazi crveni meteo alarm zbog olujnog juga i kiše, a nadležne službe su pravovremeno izdale upozorenja građanima na opasnost od nevremena.

Udari juga koji su izmjereni na meteo stanici Obosnik u Boki sinoć su dostizali brzinu od čak 50 čvorova (skoro 100 kilometara na sat) zbog čega su se ne samo na otvorenom moru, već i u zalivu, podigli veliki talasi.

Strahuje se da je jedan od tih talasa odneo maloletnika koji je bio na jednom od, udarima juga i mora, najizloženijih delova novskog šetališta.

Potraga za N. V. trajala je od sinoć i u njoj su učestvovali pripadnici policije, Regionalnog centra za obuku ronilaca i podvodno deminiranje iz Podgorice i UPSUL. U potrazi učestvuju i vatrogasci.

U jednom trenutku olujni vetar je počeo da opada i da duva brzinom od 30 čvorova pa je UPSUL iz Bara doveo i u potragu uključio i skuter kojim može efikasnije da pretražuje akvatorijum u neposrednoj blizini obale na potezu prema rtu Kobila i dalje na zapad prema uvali Ćipavica gdje se pretpostavlja da su struje mogle odneti dečaka.

„Uslovi su jako loši, slaba je vidljivost pod vodom. Kiša spira zemlju sa brda, što dovodi do slabe vidljivosti. Dajemo sve od sebe da pronađemo dečaka. Dok se bude videlo, pretraživaćemo podvodni deo. Za večeras je najavljeno jako nevreme, a ako danas ne budemo imali rezultate, nastavićemo sutra“, rekao je ranije danas rukovodilac Regionalnog centra za obuku ronilaca, Danilo Mijajlović za TV Herceg Novi.

***

BONUS VIDEO: Ronioci iz Bijele u potrazi za nestalim dečakom koga je talas kod Herceg Novog povukao u more

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar