Vuk
Foto: Shutterstock

Još jedan napad vukova na stoku. Ovoga puta u Kijevu, u zaleđu Šibensko-kninske županije. Strah je zavladao među stanovnicima jer vukovi neretko dolaze i do samih kuća.

Strah se uvukao među meštane Kijeva. Pod očnjacima krvoločnih zveri stradale su dve koze i jedno jare.

„Žao mi je. Ja ležim pokraj njih. Tu noćim. Pazim ih više nego sebe“, kroz suze priznaje vlasnik OPG-a Stipe Ćulum. Ali, kaže, svejedno, koliko god ih pazi, vuk pronađe put do njegove staje.

„Vuk i ja dva metra daleko smo jedno od drugoga, ja ga tučem kamenom, on nista! Samo me pogleda“, opsiuje Ćulum. Priču tog stočara potvrđuju i načelnik Opštine i ostali meštani. Jer nije ovo prvi put da vukovi napadaju u podinarskom kraju.

Manje je stoke, a broj predatora raste. Sad ih je dvestotinak u Hrvatskoj.

Foto: Panthermedia / Profimedia

„Takvo ponašanje, prirodno je za divlje životinje. Kroz vreme se vukovi naviknu na prisutnost ljudi te povezuju blizinu ljudske prisutnosti s dostupnošću hrane, što za njih može predstavljati pozitivno iskustvo te se učestalost prilaska naseljima i ljudima zbog toga pojačava“, rekli su za Dnevnik Nove TV iz Ministarstva privrede i održivog razvoja.

Njihov tim za intervencije kažu, izlazi na teren, detektuje situaciju, isplaćuju se odštete. Vukovi ne smeju da se ubijaju, a stočari po grlu zaklane stoke, i uz potvrdu veterinara, dobiju od 600 do hiljadu kuna. Za one koji ostaju bez životinja – nedovoljno, prenosi Dnevnik.hr.

„Kad ga ovi štite toliko, zašto mene ne može zaštititi?“ pita se Ćulum.

Jer u borbi čovek – vuk, čovek je bespomoćan. A vukovi za napade ne biraju ni mesto ni vreme, izvestila je reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić. Samo u Šibensko-kninskoj županiji mesečno od vuka strada 143 grla stoke.

Stradao i pas Holi

„Zadnjih desetak dana se vuk pokazao. Pravi štetu na sitnoj stoki i lovačkim psima. Jednom Stjepanu je zaklao tri stoke, na Dinari je zaklao psa Holija. Vuk je verovatno odvojen od čopora“, rekao je u Dnevniku Nove TV Jure Teskera, predsednik lovačkog udruženja Kijevo.

Istaknuo je da nema kuće u čije dvorište nije ušao vuk. Prepričao je situaciju koju je doživeo njegov sused u nedelju.

„Nazvao me jedan lovac. Kaže da je išao da bere pečurke i video je vuka. Verovatno čuje pse – kako laju i cvile pa čeka priliku“, smatra Teskera.

PROČITAJTE JOŠ:

Napominje kako su svesni da je vuk zaštićena životinja.

„U poslednje vreme su tu dva vuka nastradala, na putu. Verujem da će i ovaj na isti način skončati. Neka se to i desi, ali da niko ne nastrada. Da naiđe porodica, onda je veliki problem“, upozorava Teskera koji je prošle godine izgubio psa.

„Našao sam lobanju i kostur. Ministarstvo će nadokaditi štetu od tri hiljade kuna“, rekao je Teskera koji ne zna kako bi funkcionisala izgradnja rezervata za vukove.

Ima i poruku za državu.

„Mislim da je tu veći broj nego što treba biti. U prirodi mora postojati vuk – da radi selekciju nad ranjenom divljači. To vuk pojede i bolje da pojede. Ali ovo je prešlo sve mere“, zaključio je Teskera.

BONUS VIDEO: Krokodil se spušta niz tobogan

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar