Foto:Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Obuka ukrajinskih pilota u upravljanju američkim borbenim avionima F-16 ne čini od NATO-a stranu u sukobu, izjavio je danas u Briselu generalni sekretar Alijanse, Jens Stoltenberg.

„Ukrajina ima pravo na samoodbranu… Pomažemo Ukrajini da  se pridržava toga prava“, rekao je Stoltenberg novinarima.

Stoltenberg je istakao da je odluka o obuci važan korak koji će usloviti da „u nekoj fazi“ Ukrajini budu isporučeni borbeni avioni.

Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Jose Hernandez / Shutterstock Editorial / Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN/EPA-EFE/FILIP SINGER

On je, pre sastanka sa ministrima odbrane EU, naglasio da to takođe dokazuje da Zapad neće uzmaći pred Rusijom.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost, Žozep Borelj, izjavio je danas da je zeleno svetlo SAD da se ukrajinskim pilotima omogući da se obuče za upravljanje avionima F-16 stvorilo „neumoljiv zamah“ koji će neizbežno dovesti borbene avione na ukrajinsko ratište.

Borelj je rekao da je doneta odluka da se pruži vojna podrška Ukrajini isporučivanjem aviona jer je to, kako je naveo, apsolutno potrebno.

Naveo je da je obuka ukrajinskih pilota već počela u Poljskoj i nekim drugim zemljama.

Žosep Borelj Foto:EPA-EFE/OLIVIER MATTHYS

Vlasti u Varšavi nisu mogle odmah da potvrde tu informaciju za AP.

Planove za obuku ukrajinskih pilota, između ostalih, prave i Holandija i Danska.

Zvanična odluka o isporuci američkih borbenih aviona četvrte generacije Ukrajini još nije doneta, ali obuka pilota, koja traje nekoliko meseci, pomoći će da se ubrza borbena spremnost kada se donese odluka.

Pročitajte još:

„Možemo da nastavimo i da finalizujemo planove koje pravimo sa Danskom i drugim saveznicima da započnemo ove obuke. I naravno, to je prvi korak koji morate da preduzmete“, rekla je holandska ministarka odbrane, Kajsa Olongren.

Isporučivanje borbenih aviona F-16 u Ukrajinu postavilo bi pitanje umešanosti NATO-a u sukob, izjavio je u ponedeljak ambasador Rusije u SAD, Anatolij Antonov.

Predsednik SAD, Džozef Bajden, odobrio je u petak programe obuke za ukrajinske pilote na borbenim avionima F-16.

Ukrajinski predsednik, Volodimir Zelenski, uverio je Bajdena u nedelju da se avioni F-16 neće koristiti za napade na rusku teritoriju.

BONUS VIDEO Velikom vojnom paradom obeležen Dan pobede u Moskvi