Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je u Briselu da dosadašnje indicije pokazuju da bespilotna letelica koja se srušila u Zagrebu nije bila naoružana i da se nije radilo o oružanom napadu. Međutim, premijer Hrvatske Andrej Plenković demantuje Stoltenberga i tvrdi da je letelica bila naoružana.

„Prema saznanjima koja imamo, nije reč o namernom napadu, ali i ovakvi slučajevi su opasni pa smo povećali nadzor“, rekao je Stoltenberg na pitanje o padu bespilotne letelice, prenela je agencija Hina.

On je rekao da istraga još traje, ali da indikacije koje trenutno imaju ne idu u prilog tome da je dron nosio aviobombu ili eksploziv, nego da je bio izviđačke prirode, a kako je dodao, letelica se srušila kada je ostala bez goriva.

Šef NATO-a je dodao da je o svemu razgovarao sa hrvatskim premijerom, a da tek treba da budu razmenjene informacije sa Mađarskom i Rumunijom, kroz čije je vazdušne prostore prošla bespilotna letelica, pre nego što se srušila na zelenoj površini kod studentskog doma u gusto naseljenom delu Zagreba.

On je, kako su preneli hrvatski mediji, rekao i da „zbog sve veće količine letelica u vazdušnom prostoru postoji mogućnost za nesreće“. Stoltengerg je zaklučio da će NATO „reagovati ako to bude potrebno“.

Međutim, premijer Hrvatske Andrej Plenković demantuje generalnog sekretara NATO-a.

„Nije bila ‘unarmed’ (nenaoružana), nego je bila naoružana“, rekao je Plenković na konferenciji za novinare u Zagrebu i kao dokaz pokazao novinarima fotografije koje, kako je naveo, pokazuju tragove bombe, odnosno ekspoloziva koji je pronađen.

Pad nepoznate letelice u Zagrebu

On je rekao da se sada zna da je bespilotna letelica sovjetske proizvodnje, koja se u četrvtak uveče srušila u Zagrebu, bila naoružana.

„Ta je letelica, s obzirom da ima jako puno konfuzije moramo rasterivati i otklanjati sve moguće netačne informacije, bila naoružana“, naglasio je premijer Hrvatske rekavši da je fotografije pokazao da bi se videlo da postoje delovi bombe.

Hrvatski premijer je ponovio da je u toku istraga i da se pokušava utvrdili koja je bomba u pitanju. On je naglasio da je važno utvrditi i „kako je i zašto ta letelica došla u Zagreb, je li to bila greška, sabotaža ili je bilo neke namere“.

Andrej Plenković Foto:EPA-EFE/ANTONIO BAT/EPA-EFE/GEERT VANDEN WIJNGAERT

„Još jednom ću konstatovati da je u ovako ogromnom, ozbiljnom incidentu i jasnoj pretnji za našu sigurnost, niko nije poginuo i niko nije čak ni ranjen“, rekao je Plenković.

Dodao je i da je pad letelice na zemlju umesto na asfalt, po mišljenju stručnjaka, doveo do toga da su tragovi eksplozije manji nego da je udarila u tvrdu podlogu.

Predsednik Zoran Milanović juče nije želeo da odgovara na pitanja novinara je li u bespilotnoj letelici bila aviobomba koja je eksplodirala, kako to navode premijer i ministar odbrane ili je reč o bombi za samouništenje, što je u medijima utvrdilo više vojnih stručnjaka.

On je rekao da je „ministar rekao šta je rekao“ i pozvao premijera da ga „primiri“.

„Ne mogu odgovarati za nekompetentnost, neznanje i neinteligenciju određenih ljudi“, naveo je Milanović.

Hrvatski predsednik je ocenio da je „pitanje bombe teoretsko pitanje i stvar je istrage“.

***

BONUS VIDEO: Detalji bespilotne letelice iz Zagreba

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare