Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Jutros je izvučen najveći deo bespilotne vojne letelice sovjetske proizvodnje koja se u četvrtak naveče srušila u Zagrebu kod Studentskog doma na Savi. Hrvatski mediji javljaju pozivajući se na izvore bliske ministarstvu odbrane da je u letelici pronađena bomba teška do 120 kilograma. Još uvek se ne zna ko je lansirao, ukrajinska ili ruska strana.

Ministar odbrane (MORH) potvrdio je da su u krateru pronađeni tragovi eksploziva i delovi aviobombe koji govore da nije reč o izviđačkoj letelici. Sledi istraga koja bi trebala da otkrije sve detalje nezapamćenog incidenta koji samo pukom srećom nije završio velikom tragedijom.

HRT iz visokih izvora u MORH-u saznaje da je bomba pronađena u letelici težine do 120 kilograma. No, kako je letelica udarila u meko tlo, eksplozija se dogodila ispod zemlje. Da je udarila, naprimer, u asfalt ili beton, posledice bi bile katastrofalne.

Nakon duge pripreme glavni do letelice izvučen je iz dubokog kratera. Akcija izvlačenja započela je u 9.40 i trajala je 20-ak minuta. Nakon što je izvučena, postavljena je uz sami krater, pregledali su je policijski i vojni službenici.

Zatim je šest tona teška, delomično uništena letelica na kamionu odvezena u kasarnu gde će se istraga nastaviti.

„Na ovoj letelici smo našli delove aviobombe koja je, na osnovi ovih fragmenata što možemo zaključiti, sovjetske proizvodnje. Ona je isto tako kao svi ostali elementi odvezena s ovoga područja i nakon dublje analize i rekonstrukcije moći ćemo tačno reći koji tip i u koju svrhu. Za sada možemo potvrditi da je reč o aviobombi“, rekao je Mario Banožić, ministar odbrane.

Da su na letelici pronađeni fragmenti eksploziva otkriveno je još juče, potvrdio je ministar. Ministar dodaje i kako postoje određeni elementi koji bi mogli ukazivati da je letjelica došla i s ruske i s ukrajinske strane.

Poređenjem informacija iz crne kutije i radarskih slika trebalo bi doći do odgovora ko je lansirao, piše HRT.

Dešavanja u Ukrajini možete da pratite na našem lajv blogu Nova.rs

***

BONUS VIDEO: Čija je vojna letelica i zašto se srušila u sred Zagreba?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar